İş felaketleri ve işçi direnişini anlatan filmler

301 kişinin yaşamını kaybettiği Soma Maden Kazası ile birlikte toplumsal hafızamıza kazınan iş kazaları ve gerek kaz öncesinde gerekse sonrasında her ne kadar yetkili merciler için bir şey değişmemiş de olsa toplum olarak işçilerin hak arayışı mevzularına bir nebze de olsa kulak kabartmış durumdayız. Senaryosunu Vedat Türkali’nin kaleme aldığı, yönetmenliğini Ertem Göreç’in yaptığı 1965 yapımı Karanlıkta Uyananlar ve Yönetmenliğini Yavuz Özkan’ın yaptığı Cüneyt Arkın'lı Tarık Akanlı 1978 yapımı Maden filmlerinin de içinde yer aldığı iş kazaları ve işçi direnişlerini anlatan birbirinden çarpıcı filmler.
(0) (0)
1. Grev / Stachka (1925)
Sinema tarihinde bir ilk olan bu film, Çarlık Dönemi’nde geçiyor. Konu itibariyle ise, greve giden fabrika işçilerinin maruz kaldıkları olaylar üzerinden devletin tutumu, halka karşı olan tavrı anlatılıyor. Kapitalist sistemi ve sistemin getirdiği haksızlığa karşı mücadele eden işçileri anlatan, sessiz sinema türündeki ‘Grev’ filminin yönetmenliğini Sergei Eisenstein yapmış.
2. Karanlıkta Uyananlar (1965)
Senaryosunu Vedat Türkali’nin kaleme aldığı, yönetmenliğini Ertem Göreç’in yaptığı bu film, o zamanlar Türkiye’sindeki çalışma koşullarına bir tepki olarak hafızalarda yer ediniyor. Bir fabrikada işçilerden yana olan genç işverenin, kapitalizme karşı verdiği savaşı anlatıyor. Karanlıkta Uyuyanlar, Türkiye tarihindeki ilk politik dram filmlerinden biri.
3. Maden (1978)
Yönetmenliğini Yavuz Özkan’ın yaptığı Maden, Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En iyi Film Ödülü’nü kazandı. Filmde, çökme sonucu göçük altında kalan maden işçilerinin işverene karşı mücadeleleri, haklarını koruma ve birlik olma çabası anlatılıyor. Film ‘İşçiler Birleşin’ sloganıyla sona eriyor.
4. Mavi Yakalılar / Blue Collar (1978)
Yönetmenliğini Paul Schrader’in yaptığı bu filmde, araba fabrikasında çalışan 3 işçinin sendikaya karşı çıkması anlatılıyor.
5. Germinal / Tohumlar Yeşerince (1993)
Emile Zola’nın kitabından uyarlanan bu filmde, zorlu şartlar altında çalışan maden işçilerinin, çalışma saatlerini iyileştirme talebiyle grev başlatması ve ardından gelişen olaylar izleyiciye sunuluyor. Toplumsal sınıf farklılıkları, emek ve sömürünün anlatıldığı filmin yönetmen koltuğunda Claude Berri oturuyor.
6. Yengeç Gemisi / Kanikosen (2009)
Japonya yapımı bu filmde, yengeç avlamak için denize açılan bir gemide ağır şartlar altında çalışan mürettebatın hikayesi anlatılıyor. Yöneticilerin bitmek bilmez baskı ve taleplerinden bunalan işçiler, greve gidiyor.
7. Innocent Saturday (2011)
Ukrayna’nın Pripyat şehrinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nde 1986 yılında meydana gelen kazanın öncesinde yaşanılanları anlatan bu film, tarihe ışık tutacak nitelikte. Bugün bile izleri silinmemiş, tarihin en büyük felaketi olan Çernobil Patlaması’nda binlerce kişi yaşamını yitirdi. Çevreye yayılan radyasyon, bitki türlerini, hayvanları ve tabi insanları etkiledi. Olaydan yıllar sonra bile radyasyon nedeniyle hastalanan pek çok insan oldu. Pripyat şehrinde kelimenin tam anlamıyla hayat yok oldu. Rusya-Almanya ve Ukrayna ortak yapımı filmin yönetmeni ise Alexandr Mindadze.
8. Onur / Pride (2014)
Bu film, şu an dünyanın birçok yerinde yaşanan ötekileştirmeyi de işlediği senaryosuyla sizi ilk dakikadan itibaren içine çekecek. Devlet politikaları altında ezilen madencilerin haklarını onlarla birlikte, yanyana savunan eşcinselleri izliyoruz filmde. Ötekileştirmeye, ayrıştırmaya karşı, haksızlıklara karşı tek bir vücut olarak direniş konu alınıyor İngiltere yapımı Pride filminde.
9. The 33 (2015)
Şile’de 2010 yılında meydana maden kazasını ve işçilerin kazadan tam 69 gün sonra yüzeye çıkarılmasını konu alan The 33, madencilik sektörüne ilişkin bilgiler de veriyor. Şili’de kazasında, 33 işçi yerin 700 metre altında 69 gün boyunca, yaşam mücadelesi vermişti. Kazanın 17’nci gününde madencilerle iletişim kurulmuş ancak 69 gün sonra kurtarılabilmişlerdi. İzlerken, mücadeleyi, umudu ve endişeyi iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu filmin başrolünde, Antonio Banderas ve Rodrigo Santoro alıyor. Filmin yönetmen koltuğunda, Patricia Riggen oturuyor.
10. Deepwater Horizon (2016)
2010 yılında British Petroleum’a ait Deepwater Horizon isimli petrol sondaj platformunda yaşanan patlamanın öncesi ve sonrasında olanları konu alan bu film 2016 yapımı. Tarihin en büyük çevre felaketi olarak anılan bu olayda, on binlerce varil ham petrol denize sızdı, 11 işçi hayatını kaybetti. Denizin petrolden temizlenmesi aylar sürdü, bu süreçte deniz canlıları da telef oldu. Başrollerinde Mark Wahlberg ve Kurt Russel’ın oynadığı filmin, yönetmenliğini ise Peter Berg üstlenmiş.

(0) (0)

Sakarya'daki havai fişek patlaması haberinden sonra merak edip bakayım dedim. Gerçekten güzel filmler var

(0) (0)
alexymurat 06.07.2020 13:33

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol