filmloverss yazarı Tayfun Bodur olayı güzel yakalamış:

Film, üç kadın karakterinin eylemleri üzerinden ilerliyor: Fox News kanalının gözde habercisi Megyn Kelly (Charlize Theron), aynı kanalda televizyon yorumcusu olan Gretchen Carlson (Nicole Kidman) ve sunucu olma hayalleriyle medya dünyasına hızlı bir giriş yapan Kayla (Margot Robbie).

2016 ABD başkanlık seçimleri döneminde, Donald Trump’la yaptığı röportajda, ona oldukça zorlayıcı sorular soran Megyn Kelly, Fox kanal yönetimi tarafından daha önce tanık olmadığı bir şekilde uyarılır. Çünkü bu programdan sonra Trump, o bilindik cinsiyetçi tweet‘leriyle Kelly’e karşı bir kamuoyu oluşturmaya çalışmaktadır; bu çabası başarıya da ulaşır. Gretchen Carlson ise medyadaki bir tabuyu yıkarak; kendi programına makyajsız çıkmış ve haberlerin içindeki saldırgan üslubu eleştirmeye başlamıştır. Bu iki kadının eyleminden sonra film, kanalın CEO’su Roger Ailes’e ve perde arkasında gerçekleşen taciz olaylarına daha fazla odaklanır.

Tacizi, teşhiri ve özellikle kadınının medyadaki gösterge rollerini odağına alan bir filmin sinematografisinin, etik açıdan oldukça dikkatli olması gerekir. Çünkü sinema, varlığı gereği izleme ve izlenme güdüsüne doğrudan temas eden bir sanattır. Jay Roach’un yönettiği Skandal – Bombshell’in bazı planları, filmin savunduğu görüşün tam zıddına hizmet edecek şekilde düzenlenmiş: Röntgencilik.

Filmde, yüz planları dâhil olmak üzere kamera, çoğunlukla zoom in hareketiyle seyircinin görsel algısına hükmediyor. Elbette yönetmenin bu sinematografiyi tercih ederken, medyanın alışılmış görsel diline yakın bir estetik kurmak istediği çok açık. Fakat filmin en temel meselesinin ortaya çıktığı bir cinsel taciz sahnesinde, seyirciyi tacizcinin “öznel bakış açısına” koymak; taciz edilen kadının bedenine, tacizcinin gözünden “zevkle” bakmaya zorlanmak nasıl bir zorbalıktır? Hâlihazırdaki dünya medyasında da olan bu dayatmacı bakış, sadece “izleme eylemi” üzerinden hepimizi “suçlu” yapmadı mı?

(bkz:link)

(0) (0)
CENQUE 23.12.2019 11:30

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol