11.09.2019 / 09:57

Halef R.  VAYIS

Günümüzün büyük sorunu: ‘Yalan Haber’

Hepimizin bildiği gibi medya her geçen gün kabuk değiştiriyor ve değiştirmeye devam edecek. Çeşitli platformlar ve yayın gereçleri hayatımıza girdikçe mecralar artıyor, dolayısıyla medya takibi big data takibine dönüşmüş durumda. Günümüzün en büyük sorunu ise yalan haber ve özel hayatın gizliliği…

 

İnsan, içinde bulunduğu zamanı gözü kapalı geçermiş...

Buna bir de günümüzde çoğalan medya kontrolünü ve bu yolla yapılan manipulasyonu eklersek, işimiz daha zor olacak demektir.

Hele hele her geçen gün artan bilgi sağanağının altından sağ salim çıkabilmek ayrı bir meziyete dönüştü. Artık big datalarla uğraşır olduk.

Geçtiğimiz yıl, big data servis toptancılığı yapan uluslararası şirketlerden biri olan Twingly, benimle bir söyleşi yapmıştı. Big data ve medya ölçümlemesi üzerine olan bu söyleşinin bir kısmını burada paylaşmak istedim. İsteyen ingilizce orjinali ile aşağıdaki linkten okuyabilir…

https://blog.twingly.com/2018/03/29/fake-news-is-the-biggest-problem-of-our-day/

 

MTM’nin alt yapısından ve sizin şirketteki rolünüzden söz eder misiniz.

Medya Takip Merkezi yaklaşık 20 yıl önce kuruldu. Ben kurucu ortağıyım ve o zamandan beri genel müdürüyüm. Bu 20 yılda Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 6 şube açtık, ayrıca Azerbaycan’da yerel bir şirket kurarak yerinde hizmete başladık. Şu anda 120 çalışanımızla 1000’in üzerinde müşteriye servis veriyoruz. Türkiye’nin en önemli şirketleri ve kurumları bizimle çalışır.

Şirketimiz 8 ana bölümden oluşur. Bu bölümlerin müdürleri yönetim kurulumuzda yer alır. Ben kurula başkanlık ederim. Kurul dinamik bir şekilde çalışır. Türkiye’de ve Dünya’da sektörün nabzını tutar. Müşterilerimizin yenilenen ihtiyaçlarına cevap verir. Gelişen teknolojinin işlerimize dahil edilmesini sağlar. Trendleri takip eder, yeni taleplere cevap verir ve yeni talep oluşmasını sağlayacak ürünler geliştirir. Para kaynağımızı doğru yatırımlara yönlendirmek için çalışmalar yapar. İnsan kaynağımızı eğitmek ve geliştirmek için etkinlikler düzenler, dışarıda düzenlenen etkinliklere katılım sağlar. Ben de ekibin bir parçası olarak tüm bu görev ve sorumlulukları birlikte üstlenirim.

Türkiye’de MTM’yi diğer medya kuruluşlarından farklı kılan nedir?

En önemli farkımız, yenilikçi yapımız. Böylece vizyonumuz da sürekli taze ve güncel kalıyor. Bu özelliğimiz, müşterilerimizin tüm dünyada gelişen ve değişen servislerle hızla bütünleşmesini sağlıyor. Bizim sektörümüzün müşterileri, doğal olarak toplumsal her türlü gelişmede ön safta duran kesim. Yani ülkede ve dünyada bir gelişme varsa, önce bu kesim görüyor, deniyor, yaşıyor. Ve haliyle yenilikçi ve dinamik bir şirketle çalışmayı seviyorlar:)

Müşteri analizi ve teklif geliştirmede, en büyük zorluklarınız nelerdir?

En büyük paradoks, “kaliteli servis ile düşük fiyat” denklemi. Sanıyorum bu sadece bizim ülkemizde değil, birçok ülkede böyle. Özellikle rekabeti yüksek sektörlerde; müşteri hem kaliteli, eksiksiz, tam ve hızlı servis istiyor, hem de bunun için daha az ödeme yapmak…

Dolayısıyla servis kalitesini yükseltmek ve bunu fiyata yansıtmamak mecburiyetindesiniz. Bu da, kar marjlarınızın düşmesine neden oluyor. Marjlarınızı bir yere kadar düşürebiliyorsunuz tabi. Bazen öyle noktaya geliyorsunuz ki, müşteri iyi servis ile düşük fiyat arasında sıkışıyor. Ya kaliteli servisi seçip sizde kalıyor veya ucuz fiyata gidiyor.

Varsa, dünyanın geri kalanından farklı olduğunu düşündüğünüz medya istihbaratı için Türkiye pazarında hangi özel ihtiyaçlar var?

Medya takip servisinden, beklentiler açısından fazla bir fark bulunduğunu sanmıyorum. Mümkün olan her mecrayı kaynak olarak kullanmamızı ve ayrıştırılmış bilgiyi hızla onlara taşımamızı istiyorlar. Bizim mottolarımızdan biri de, “en fazla akıllı bilgiyi, en hızlı şekilde ilgilisine ulaştırmak”…

Müşterilerinize göre, şirketlerini ve markalarını takip etmek için en önemli bilgi kaynakları nelerdir? [Geleneksel Medya, Forumlar, Facebook vb]

Ürüne ve şirkete göre değişiyor. Geleneksel medya ile dijital/sosyal medya arasındaki geçiş sürdüğü için anlayışlar da buna göre şekilleniyor. Kimine göre sosyal medya aslında bir balon ve geleneksel medyayı takip etmek daha değerli. Kimi müşteri ise dijital ve sosyal medyanın etkisine daha çok önem veriyor.
Kısaca, markanın veya ürünün hedef kitlesinin etkisi altında olduğu varsayılan mecralar, müşteri tarafından hem hedef hem de kaynak olarak kabul görüyor diyebiliriz.

Müşterilerinizle ilgili bilgileri toplamak söz konusu olduğunda, gelecekte hangi sosyal platformların en yüksek potansiyele sahip olduğunu görüyorsunuz?

Açıkçası isim belirtmenin çok gerçekçi olacağını düşünmüyorum. Çünkü günümüz dünyasında her an her şey olabiliyor. Facebook’un yaşadığı “Cambridge Analytica” hadisesi buna örnek.

Ancak, zaman zaman biri, zaman zaman diğeri öne çıksa da, dijital ve sosyal platformlarlar bilgi kaynağı olarak yüksek potansiyel taşıyorlar ve taşıyacaklar.

Müşterilerinizin MTM'den medya istihbarat servislerini isterken düştükleri en büyük yanlış anlama nedir?

En fazla yanlış anlama, yayın yapan şirket olarak algılanmamız konusunda oluyor. Haberlerinin yayınlanması isteyen ya da herhangi bir haberin kaldırılmasını isteyen kişi ve firmalar olabiliyor.

Müşterilerinize yeni teknoloji alt tabanlı çözümler sunmak için servislerinizi geliştirmeyi düşünür müsünüz? Eğer öyleyse bunlar nasıl çözüm önerileri olur ve müşterilere ne yönde yarar sağlar?

Elbette ve her zaman.

18 kişiden oluşan yazılım ve teknik ekibimizle genel olarak kendi sistemlerimizi ve ürünlerimizi geliştiriyoruz. Ar-Ge birimimiz mevcut. Toplam 30 adet server ve storage’lerimizle hostingimizi kendimiz yapıyoruz.

Ancak Per Voice, Talkwalker, Twingly gibi teknik ve bilgi desteği veren uluslarası şirketlerle de işbirliktelikleri yapıyoruz. Bu tür destekler eksiğimizi gideriyor, bize ve müşterilerimize yeni bakış açıları ve kolaylıklar sağlıyor.

Sahte ya da yalan haberler sizin açınızdan çok büyük sıkıntıya sebebiyet veriyor mu?

Sahte haber (fakenews) meselesi, günümüzün en büyük sorunu. Ancak bence bu mesele, medya takip şirketlerinin asıl işleri arasında değil henüz. Sonuçta bizim görevimiz yayınlanan ne varsa, bulup getirmek. Yineliyorum: Yalan da olsa yayınlanmış olan ne varsa ortaya koymak…

Çünkü sözkonusu yalan haber, belki de ilgilisi için baş edilmesi gereken bir sonuçtur.

Öte yandan yalan haber konusuna yönelik çözümler, bizim gibi şirketler tarafından yeni bir ürün olarak geliştirilebilir. Bu ürün, sahte haberleri yakalayıp raporlayabilir. Bunun da zamanı gelecektir ve çok uzak olduğunu sanmıyorum.

Medya istihbaratının önümüzdeki 5 yıl içinde ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz?

Hepimizin bildiği gibi medya her geçen gün kabuk değiştiriyor ve değiştirmeye devam edecek. Çeşitli platformlar ve yayın gereçleri hayatımıza girdikçe mecralar artıyor, dolayısıyla medya takibi zaten big data takibine dönüşmüş durumda. Günümüzün en büyük sorunu, yalan haber ve özel hayatın gizliliği. Ülkelerin yetkililerinin atacağı adımlar ve düzenlemeler bizim işimizin yönünü de belirleyecek. Ancak her halukarda bizim işimizin daha önemli hale geleceğini öngörüyorum. Yeter ki, daha hassas ve özenli çalışmalara imza atabilelim…

5 yıl sonra MTM’yi nerede ve nasıl görüyorsunuz?

MTM, kurulduğundan beri hep iddialı oldu ve bundan sonra da olacak. Beş yıl sonra, Hem güncel hem de arşiv akıllı bilgisine ulaşmak bizimle en kolay olacak. O zaman geldiğinde, şimdi olduğu gibi bir teknoloji şirketi olarak değil, güçlü bir “akıllı bilgi şirketi” olarak anılmak istiyoruz.

 

twitter.com/halefrvayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
>> Teknoloji insan ırkının sonunu getirir mi? - 06.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz?
Tüm Yazarlar