A24.com.tr » ekonomi » Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım: Asgari ücrete zam gelirse enflasyon artar

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım: Asgari ücrete zam gelirse enflasyon artar

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım: Asgari ücrete zam gelirse enflasyon artar

Habertürk'te yayınlanan Para Gündem programının konuklarından Abdurrahman Yıldırım'ın "Asgari ücrete zam yapılırsa enflasyon fırlar" şeklindeki sözleri tartışma yarattı.

Asgari ücret için ilk teklif CHP'den geldi ve 2 bin 500 TL civarında olması gerektiği belirtildi.

Hükümetin kafasında ise yüzde 12'lik bir enflasyon ve yüzde 8,5'lik enflasyon artışı var.

Habertürk'te Ebru Baki'nin sunduğu 'Para Gündem' programında konuyla asgari ücret zammıyla ilgili konuşan Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, yapılacak zammın enflasyonun beklenen enflasyona uyumlu olması gerektiğini savundu.

Yıldırım, "Zammın 2020'nin beklenen enflasyonuna paralel olması lazım. Yüzde 8,5 ise asgari ücrete de yüzde 8,5 zam yapılması lazım. Yüzde 22 yaparsanız çalışan kesim alır zammı, bunu harcamaya döktüğü zaman da esnaf da zammını yapar, bu sefer enflasyon daha yüksek olur" dedi.

Yıldırım'ın bu sözlerine stüdyodakilerden itiraz geldi.

Ebru Baki, "2 bin 500'ü bozdur bozdur harca" diyerek eleştirisini dile getirirken, Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir de araya girerek tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Bunu kabul etmek mümkün değil. Ben de böyle işçi temsilcisi gibi oldum ama kusura bakmayın. Para verirseniz fiyatlar artar demek çok hastalıklı. Doğru bir yaklaşım değil. Vatandaş kıvranıyor, işçinin gözü orada, açlık sınırı 2 bin 500 lira olmuş. Tabii ki bütçe dengeleri önemli ama vatandaşı rahatlatmak lazım. Ben iktidarın kanaatının da bu yönde olacağını düşünüyorum. Çünkü bundan sonra sosyal patlama riskine doğru gider, çok büyük tepki olur."

Abdurrahman Yıldırım ise "Enflasyon için yüzde 8,5 hedef koyup yüzde 22 zam yaparsanız; o yüzde 8,5 enflasyon hedefi yüzde 16'ya fırlar" sözleriyle görüşünü savundu.

Konuklardan Prof. Dr. Mithat Baydur da "2000 küsür liradan bahsediyoruz. Diyelim ki enflasyonun hedefinin üzerinde zam yapıldı. Enflasyon beklentisine göre yapılsa 175-200 lira olur. O parayı da harcasa ne olur harcamasa ne olur? O paranın satın alma gücü bakımından enflasyonu artırıcı bir gücü olur mu? Olmaz. Bahsettiğimiz rakamlar açlık sınırı rakamları. Ama Abdurrahman Bey 'Karnını doyursun, başka bir şey almasın' diyo herhalde."

Sözlerinin arkasında duran Abdurrahman Yıldırım, "Siz asgari ücrete yüzde 20 zam yaparsanız enflasyon da yüzde 20'ye yapışır" dedi.

Yıldırım'ın işveren savunucusu gibi konuşması sosyal medyada da pek çok vatandaşın tepkisini çekti.

İŞTE CANLI YAYINDAKİ O TARTIŞMANIN GÖRÜNTÜLERİ (İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ)

YORUMLAR
  Süper kahramanlar 16. yüzyılda yaşasaydı nasıl görünürlerdi?
Süper kahramanlar 16. yüzyılda yaşasaydı nasıl görünürlerdi?