Bülent BİRİCİK

bulent.biricik@hotmail.com
12.12.2019 / 13:42

Bülent BİRİCİK

Kombine Gazetecilik

Geleneksel medyanın gücü dijital medya karşısında giderek azalırken, son dönemde gazetecilerin de sosyal medyaya entegre olma çabalarının yoğunlaştığını görüyoruz.

Kimi gazete muhabirleri, yazarlar, TV muhabirleri ile serbest çalışan gazeteciler, ürettikleri haberlerin ve içeriklerin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için internetin gücünden faydalanıyorlar. Buna bir anlamda, geleneksel ve dijital medyanın gücünün bir araya gelmesiyle ortaya çıkan kombine gazetecilik de denilebilir.

Öncelikle bir nüansın altını çizmek gerekiyor. Yukarıda bahsedilenlere işsizlik ya da yeni iş alanları yaratmak adına dijital medyaya geçiş yapan gazeteciler dâhil değil. Bahsettiğimiz gazeteciler, ulusal ya da yerel gazetelerde ve televizyon kanallarında aktif olarak çalışan kişiler.

Sosyal medyaya şöyle bir göz attığınızda kendi imzasını taşıyan gazete haberinin veya köşe yazısının kupürünü, kendi yaptığı TV haberinin linkini paylaşan çok sayıda gazeteciye rastlayabiliyoruz. Hatta kişisel instagram ve twitter hesaplarında bu mecraya uygun uzunlukta köşe yazıları yazarak bunları günlük olarak paylaşan gazetecilere rastlamak da mümkün oluyor. Daha da ötesine geçelim, yazdıkları köşe yazılarını telefonunun rehberinde bulunan tüm kişilerle Whatsapp üzerinden paylaşan yazarlar da mevcut.

Bazı gazeteciler de ertesi gün gazetesinde yayınlanacak haberinin tanıtımını yaparak, sosyal medyadaki takipçilerine, gazetesini satın alarak bu haberin detaylarına ulaşabileceklerinin mesajını veriyor.

Benzer durum TV habercileri ve programcıları için de geçerli. Bu kişiler de ilgili görsel ve mesajlarla, akşam yayınlanacak program veya bülten için kısa bilgiler vererek takipçilerini programı izlemeye davet ediyor. Kuşkusuz bu program ve bültenlerin tanıtımları o kanalın kurumsal sosyal medya hesaplarından da duyuruluyor, ancak gazeteciler bunu yeterli bulmuyor olacak ki kendi kişisel hesaplarından da tanıtım yapmayı tercih ediyor.

Gazetecilerin ürettikleri haberleri sosyal ağlarda paylaşmaları ilk bakışta kendi kişisel PR’larını yaptıkları izlenimini verebiliyor. Ancak konuya doğru açıdan bakıldığında; bunun bir PR çalışması olmaktan çok, üretilen bir haberin değerini bulması çabası olduğu görülüyor. Haberlerin sosyal medya aracılığı ile geniş kitlelere yayılmak istenmesindeki temel neden ise geleneksel medya organlarının takip edilme oranının hızla düşmesi…

Gazeteciliğin dünyada ve ülkemizde henüz tam olarak dijitalleşemediği, okuyucu ve izleyicilere geleneksel ile dijital yayınların aynı anda sunulduğu bir ara dönemden geçiyoruz. Yapılan araştırmalara bakılırsa, internetin gücünü arkasına alan mobil cihazların giderek hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline geldikleri görülüyor. Kişilerin bu cihazlar üzerinden habere erişiminin ise her geçen gün daha da arttığı görülüyor.

Kuşkusuz bu yaşananları, medya endüstrisindeki yeniden yapılanma ve artan dijitalleşmenin gazeteciliği derinden değiştirmesi ve gazetecilerin haber içeriklerinin yaratılması ve okuyuculara iletilmesi konusunda yeni arayışlara girmesi olarak özetleyebiliriz. Bu arayışlar çerçevesinde gazeteciler de haberlerini daha geniş kitlelere aktarabilmek adına yeteneklerini geliştiriyorlar. Dijital mecraların ve sosyal paylaşım platformların yükselişi, gazeteciler açısından yeni medya ve teknoloji okuryazarlığının önemini güçlendiriyor.

Yıllara dayanan habercilik pratiğini sosyal medyaya göre yeniden şekillendirmek zorunda kalan gazeteciler bununla da kalmayıp sosyal medyayı yeni haberler için ilham kaynağı olarak da kullanabiliyor. Kendilerini aynı zamanda yeni medyanın da bir parçası olarak gören kimi gazeteciler facebook ve twittirda mentionlara, instagramda etiketlere bakıp, paylaşımlara yapılan yorumları takip ederek haberlerini buna göre dizayn ediyor.

Günümüzde artık insanların büyük bölümü ülke ve dünya gündemini mobil cihazlar ve tabletler üzerinden takip etmeyi tercih ediyor. Habere ulaşmada geleneksel medyadan yana olan tercih hızla sosyal medyaya doğru kayıyor. Gazeteciler de bu gerçeği gördüklerinden dolayı haberlerini sosyal medya formatına uygun hale getirerek bu mecralardan paylaşıyor. Gazeteciler bunu yaparken aslında hem çalıştıkları kurumun marka değerine, hem de kendi marka değerlerine katkıda bulunuyorlar.

Kim bilir, ileride belki sadece yeni medya ve sosyal medya gazeteciliğini konuşacağız. Bu yaşananları şimdilik geleneksel ve yeni medyanın birbirini tamamlaması olarak görsek de, gazeteciliğin yeniden formatlanacağı günler çok uzakta gibi görünmüyor.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Fox Haber ve Portakal'ın yeni hayatı... - 05.10.2020
>> Fatih Portakal ve Fox üzerine - 04.09.2020
>> Siyasal iletişim ve dijital dil - 17.07.2020
>> Ana akım medyanın yerini Youtube mi alıyor? - 28.05.2020
>> Medyada virüs etkisi - 24.04.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar