12.02.2020 / 10:16

Halef R.  VAYIS

Nefret söylemine yataklık yapan sosyal ağlar…

Facebook, Twitter, Youtube gibi platformlar, sadece web sitesi ve eğlence mekanı olmadıklarını; aynı zamanda bir yayıncı kuruluş olduklarını ve hesap vermeleri gerektiğini kabul etmedikleri sürece, bu durum böylece sürüp gidecek hatta yeni tuzaklarla karşımıza geleceklerdir...

 

Artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan sosyal ağlar, uç fikirlerin, nefret söylemi ve suçlarının yaygınlaşmasında çok etkili oluyormuş.

Naganna Chetty ve Sreejith Alathur, bunu 2018 yılında yaptıkları araştırma ile ortaya koymuştu.

Örneğin, Youtube’da bir video izlediğimizde, bir süre sonra aynı fikri savunan başka videolarla karşılaşıyoruz.

Aynı şekilde Facebook daha önceki yorum ve beğenilerimize göre, bize bir fikir çemberi kuruyor; böylece çemberdeki herkes bizim gibi düşünüyor, birbirinin fikrine destek oluyor…

Twitter’ın de farklı olmadığını söylememe gerek yok tabi.

Böylece fikren uçlara savrulmuş ve düşman ya da tarafgirlerinizi bu yolla bulmuş oluyor, benzer görüşte insanların benzer fikirlerini görüp sabit fikirli olmakta da bir beis görmüyorsunuz.

Facebook, Twitter, Youtube ve benzeri teknoloji şirketleri, sadece web sitesi ve eğlence mekanı olmadıklarını; aynı zamanda bir yayıncı kuruluş olduklarını, hesap vermeleri gerektiğini kabul etmedikleri sürece, bu durum böylece sürüp gidecek hatta yeni tuzaklarla karşımıza geleceklerdir.

Elbette ki birçoğumuz bu oyunun farkında. Ancak farkında olmak yetmiyor, önemli olan etkinin dışında kalabilme bilincini geliştirebilmek de aynı zamanda…

 

Teknoloji, insanın doğaya başkaldırısıdır…

Teknoloji ile başlamışken, devam edelim.

Serdar Kuzuloğlu, teknoloji dünyasını ve sanal dünyayı iyi bilenlerden. İlginç saptamaları ve yorumları var.

Bir kısmına kulak verelim istedim…

"Teknoloji, insanın doğaya başkaldırısıdır. Yaratmak, hükmetmek ve kontrol etmek istiyoruz. Şartlara uymak yerine şartların bize uymasını talep ediyoruz. Tüm bunlar teknolojiyle olan hikayemizin özeti…

Telefonlar, uygulamalar, bildirimler... Beynimiz, cihazlar gibi hızlı ve aynı anda birden fazla şeyi yapabilme kabiliyetine sahip değil. Dikkatimiz dağılıyor ve neye odaklanacağımızı şaşırıyoruz. Bundan sonraki dönemde aşmaya alışacağımız sorun bu olacak. Yapay zeka uygulamaları zihnimizin karar vermesi gereken parametreleri zihnimizden alıp, bize sadece sonuç üretip verecek. Seçimleri biz değil, bizim adımıza onlar yapacak. Şimdi navigasyonda gideceğimiz yola karar veriyor, gelecekte ise satın almamız ya da yememiz gereken şeylere de karar verecek.

“Teknoloji size zaman kazandıracak, artık daha çok boş vaktiniz olacak” dediler ama biz kalan zamanı, yine teknolojinin getirdikleriyle dolduruyoruz. ‘Like’ peşinde koşarak ya da profilimize dönüp dönüp bakarak zamanı harcıyoruz.

Yakın gelecekte yeni bir zümre ve sınıf doğacak. Bu sınıf, teknolojiyle haşır neşir olmayacak.

Seçkin sınıf ‘organik insan’lardan oluşacak. Yakın zamana kadar pastoral yaşamın unsurlarından olan organik beslenme, bugün şehirli seçkinlerin ayrıcalığı oldu. Aynısı teknolojide de gerçekleşecek. Alt sınıf teknolojiyle haşır neşir olacak. Üst sınıf bu konuda hiç zaman harcamadan, belki de gün boyunca telefonuna bakmadan bir hayat yaşayacak.

Çoğunun instagram hesabı olmayacak. Mahremiyetin ve örtülü yaşamın yeni bir formu gelecek. Sosyal medyayla meşgul olmak bir fakir eğlencesine dönüşecek…"

 

Konuyu özetlersek…

Dijitalleşmenin sağladığı kolaylıklar kadar, insan özgürlüğüne getirdiği kısıtlamaları da iyi görebilmeli, baş edebilmeli ve algoritmaların özgür irademizi elimizden almasına müsaade etmemeliyiz.

Şuraya bir de Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sözünü not düşerek bu haftaki yazıyı sonlandıralım:

 “On sene sonra değişecek olanlardansa, değişmeyecek olanlara odaklanmak daha akıllıca…”

 

https://twitter.com/HalefRVayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
>> Teknoloji insan ırkının sonunu getirir mi? - 06.03.2024
>> Balina üzerinde seyahat eden kedi misali... - 28.02.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar