Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
23.08.2019 / 14:42

Neslihan KABAOĞLU

Saf su reklamına tepki…

Bir süredir televizyonda “saf su” üzerine reklam filmleri izliyoruz. Reklamlarda, saf su’nun kullanım alanları örnek gösterilerek, bebeklere zararlı olacağı vurgulanıyor. Ancak, neyin reklamı yapıldığı ve ne gibi bir ürün tanıtıldığı belirtilmiyor.
Ne olduğu merak konusu
 
Reklam filminde, bebek ve annesi de görüldüğü için, tanıtılan ürünün bebeklere dönük bir ürün olduğu anlaşılıyor. Saf sudan bahsederken “bebeğinizin cildine akü suyu mu süreceksiniz” sorusu sorulduğu için, genelde ıslak mendil olduğuna dönük tahminler var.
 
10 Ağustos’tan bugüne kadar yayınlanan filmlerin 3 versiyonu var. Reklamlarda, 3 farklı usta; kalorifer, ütü ve aküde “saf su” kullanıldığını anlatıyor. Bu bilgiyi alan anne ve bebeği de şaşkın şaşkın kameraya bakıyor. Reklamda bir de saf suyun faydalı minerallerden arındırılarak yapıldığına dair, bilimsel açıklama yapılıyor. Reklam, bu bilgilerle ve gerilim efektleriyle dikkat çekiyor.
 
İzleyenler tepki gösterdi
 
Reklamı izleyenler, hem bu belirsizliğin uzamasına hem de saf su ile ilgili yanlış yönlendirme yapılmasına, tepki gösterdi. Çevremdekilerde gözlemlediğim bu tepkilerin yanı sıra, MTM Medya Takip Merkezi’nin profesyonel sosyal medya çözümü DigiLUP ile reklamın listening sonuçlarını inceledim.
 
Reklam ile ilgili yapılan yorumlarda; tanıtılan ürünün ne olduğuna dair tahminler öne çıkıyor. Ürünün ıslak mendil veya bebek bezi olabileceği anlatılıyor.
 
Süreç uzadığı ve saf suyun yanlış yorumlanmasıyla ilgili eleştirel yorumların yanı sıra, iyi ya da kötü, reklamın dikkat çektiği belirtiliyor.
 
Aynı sonuçlara göre, paylaşımlar, saf su ile ilgili bilimsel bilgileri içeriyor. Bu bilgiler arasında, saf suyun içildiğinde zararlı olduğu, tene temasında zararlı olmadığı da yer alıyor.
 
Yorumlarda, ürünlerinde saf su kullandığını vurgulayan Sleepy markasına karşı hazırlanan bir reklam olduğu belirtiliyor ve Molfix adı geçiyor. Hatta bu tanıtımların, Molfix’in izotonik sulu ıslak mendil için hazırlanan bir reklam kampanyası olduğu belirtiliyor.
 
Sosyal medyada, doğrusu çok yakında şeklinde duyurulan saf su reklam filmleriyle ilgili yorumlarda, @atabenli, @anareobee, @PazarlamaKurusu adlı kullanıcıların paylaşımları öne çıkıyor.
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar