Full Metal Jacket'la ilgili mutlaka bilinmesi gereken 15 detay
1. Fiziksel dönüşüm

Vincent D’Onofrio canlandırdığı Pyle karakteri için 70 kilo aldı. Böylelikle Robert De Niro’nun Raging Bull’daki kilo alma rekorunu kırmış oldu. D’Onofrio’nun aldığı kiloları geri vermesi 7 ay sürdü.
2. Hareketsiz sol kol

Lee Ermey, filmin yapımı sırasında araba kazası geçirdi. Bu kaza sebebiyle sol tarafındaki tüm kaburgalar kırıldı. Bazı sahnelerde sol kolunu hiç hareket ettirmediği filmde görülebiliyor. Ermey’nin tüm sahneleri tamamlamak için geri dönmesinin dört buçuk ay sürdüğü söyleniyor.
3. Tavşan ailesi

Filmin çekimleri sırasında bir tavşan ailesi kazayla öldürüldü. Stanley Kubrick yaşanan olaya o kadar üzüldü ki o gün yapılması planlanan çekimleri iptal etti.
4. Doğaçlama efsanesi: R. Lee Ermey

Kubrick, Ermey’nin karakteri için diyalog yazacaktı ama Ermey’nin doğaçlamalarından çok etkilendi ve bunun gerekli olmadığına karar verdi. Böylece bir Kubrick filminde neredeyse hiç yapılmamış olan doğaçlama sahneler ortaya çıktı. Ermey’nin performansı o kadar kusursuzdu ki doğaçlama sahnelerin çekilmesi için yalnızca 2-3 tekrar alınıyordu. Oyuncunun 2 ya da 3 tekrardan sonra çekilen tek sahnesi, 37 tekrarla tamamlanan “Jöleli Çörek” sahnesidir.
5. Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger, The Running Man’de oynayabilmek için Animal Mother rolünü geri çevirdi. Daha sonra Animal Mother karakterini Adam Baldwin canlandırdı.
6. Kubrick’ten tehdit

Vincent D’Onofrio’yla yapılan bir röportaja göre, çekim programı o kadar aksadı ki filmin çekimleri sırasında Matthew Modine evlendi, çocuk sahibi olmaya karar verdi ve çocuğu bir yaşına girdi. Modine, kaleme aldığı yazılarında eşinin doğumuna gitmek için Stanley Kubrick’ten izin alamadığını, eğer izni olmadan giderse yönetmenin kendisini yaralamakla tehdit ettiğini söyledi.
7. İnsan başıyla oynanan futbol

Askerlerin futbol oynadığı bir sahnede, futbol topu insan başına benzetilerek kullanılmıştır. Fakat daha sonra Kubrick, bu sahneyi filmden çıkardı.
8. 4 hafta süren sahne

Senaryoya göre filmin en uzun diyaloglu sahnesi Tony Spiridakis’in finaldeki “Captain January” sahnesiydi. Tamamlanması 4 hafta süren sahne, filmin çekimlere başlanan ilk kısmıydı. Kurgu sırasında sahneyi parçalamaya karar veren yönetmen, sonrasında tamamını filmden çıkardı.
9. Seçmeler

Çoğu oyuncu, bir sahneyi canlandırdıkları video kayıtlarıyla seçildi. Yönetmen Stanley Kubrick ve stüdyo, genç oyuncu adaylarının filmin seçmelere katılmaları için Amerika’nın her yerinde reklamlar verdi. Seçmelere yaklaşık 3000 kişi katılırken, bunlardan 800’ünü Kubrick kendisi izledi.
10. “Işıkları sevdim”

Stanley Kubrick’in sette çok küçük bir ekiple çalıştığı biliniyor. Işıkçının ayarını çok beğenen yönetmen, ışığı değiştirmeyeceğini söylemiş. Kubrick, daha sonra bu ışık teknisyenini kendi evinin ışıklandırmasında da görevlendirmiş.
11. Londra değil, Güney Vietnam

Kubrick’in uçak korkusu yüzünden Güney Vietnam’da olması gereken film seti, Londra’nın varoşlarında kuruldu. Geniş bir orman oluşturmak zorunda kalan film ekibi, tropikal bir hava yaratabilmek için İspanya’dan palmiyeler getirtti. Mekânın Londra olduğunun fark edilmemesi için toplu mezar sahnesinde duman bulutları kullanıldı.
12. Savaş Muhabiri Michael Herr

Filmin özellikle Vietnam’da geçen sahnelerinin yazımına yönetmenin yakın arkadaşı Michael Herr yardımcı oldu. Joker ve Rafterman’in bazı sahneleri, Herr’in savaş muhabiri olarak gittiği Vietnam’da yaşadıklarını anlattığı anı yazılarından uyarlandı.Joker’in Değişen Sonu
13. Joker’in değişen sonu

Senaryoya göre Joker’in Vietnam’da ölmesi gerekiyordu. Çekimlerle ilgili bir tartışma sırasında Modine Kubrick’e, Joker’in ölmemesi gerektiğini düşünmeden söyleyiverdi. Sorularıyla konunun üzerine giden yönetmen, Joker’in başına gelenlerin ölümden kötü olduğunu fark edip bunu filmin sonunda kullanmaya karar verdi. Kubrick, Modine tarafından mı ikna edildi yoksa bunu önceden mi planlamıştı bilemiyoruz.
14. Standartlaşma mı? Eşitlik mi?

Kubrick, açılıştan sonra sırayla askerleri gördüğümüz sahnede kameranın odağını hiçbirinin özelinde tutmamıştır. Askerlerin birbirlerinden farkı olmadığını, hepsinin aynı öneme sahip olduğunu göstermek için böyle bir teknik tercih etmiştir.
15. First to Go

Konferans odasındaki duvarda “İlk giden son bilir – yanlış bilgi edinme hakkınızı ölümüne savunacağız” yazmaktadır bu cümle filmin felsefesini yansıtan ayrıntılardan biridir.
6,7'lik The Running Man için 8,3 puanla imdb top 250'de ilk 100'e giren bu efsaneyi reddetmeye değer miydi Arnold efendi
bu filmdeki "sör yes sör" sahnesi ve 1 numardaki abinin intihar sahnesi izlediğim ilk yıldan bu yana beynime kazınmış durumda.
pincher 25.02.2020 14:26