Birol Güven: Türkiye'de dizi çekilmiyor dizi uzatılıyor!

En Son Babalar Duyar, Çocuklar Duymasın, Seksenler, Mandıra Filozofu gibi pek çok başarılı projede imzası bulunan ünlü senarist, yapımcı ve yönetmen Birol Güven, koronavirüs salgınından sonra dizi ve sinema sektörünü bekleyen süreçle ilgili Tivitrend'e açıklamalarda bulundu. Tivitrend Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Altun ve editör Pelda Arkan'ın sorularını yanıtlayan Birol Güven; koronavirüs salgınından dijital platformların sektöre etkisine, evde dizi çekiminden sinema filmi projelerine kadar birçok konuyla ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

Birol Güven, koronavirüs salgını sonrası ailenin öneminin hatırlanmasının aksine aileden nefret edilmiş olunabileceğini belirtip, "Hayatımızda ilk defa bir arada bu kadar süre kaldık. Bu arada şunu da gördük; birçok aile aslında görüşmediği için aileymiş. Fake bir mutluluk varmış. Eskiden günün büyük bölümünde dışarıdaydık. Ev bir istasyon gibi, belli zamanlarda kesişme noktasıydı" ifadelerini kullandı.

"Mandıra Filozofu 3, hayalimdeki dijital uygarlığın yeni yaşam biriminde geçecek"

Bu süreçte Mandıra Filozofu 3 filmini çekmeye karar verdiğini belirten Güven, bu kez başrolü genç birine vereceğini söyleyip proje hakkında şu bilgileri verdi:

"16-17 yaşlarında bir başrol düşünüyorum. Senaryoyu onun üzerine kuracağız. Çünkü dünyada ilk defa büyükler küçüklerden öğreniyor. Dünya böyle bir şeyi hiç yaşamadı. Dolayısıyla Mandıra Filozofu 3 filminde yeni bir yaşam önerim var benim. Bunu o filmde anlatacağım.

Dijital uygarlık bize ekmeğin evde olduğunu gösterdi. Bundan sonra şehirlere hem yakın hem uzak, bağımsız, küçük, yeni eski mahalleler gibi yerleşim birimleri olacağını düşünüyorum. Mandıra Filozofu da bu benim hayalimdeki dijital uygarlığın yeni yaşam biriminde geçecek. Paylaşım ekonomisinin egemen olduğu bir yaşam."

"Beyaz perde sinemasının geleceği kötü"

Koronavirüs sonrası sinemanın geleceğini değerlendiren Birol Güven, günümüzde AVM sinemacılığına şahit olduklarını ancak salon sinemacılığının öldüğünü düşündüğünü vurguladı ve şöyle devam etti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Sinema Genel Müdürlüğü salonlarda 2 seyirci arasında 2-3 koltuğun boş kalacağını söylerse müthiş bir kapasite düşmesi oluyor. Bu da sektörün 3'te 2'sini kaybetmek demek. Filmler biletlerle finanse edilen bir sanat dalı. Bilet yoksa sinema da üretilemez. Biz zaten milyonlarca gişe beklemiyoruz, o yüzden Dijital Esaret filmiyle (10 Nisan'da vizyona girecekti) girebiliriz. Çünkü ben genellikle büyük fikir, küçük prodüksiyon film seviyorum. Fikir peşinde koşuyoruz. Beyaz perde sinemasının geleceğini kötü görüyorum."

"Bu yüzyılın adı; mesafe uygarlığı"

Başarılı senarist Almanya'da otopark sineması trendinin yeniden canlanması hakkında ise, "Araba sineması olacak. Bazı çalışmalar var. İstanbul'da da olacak. Çünkü arabalarımız bizim güvenli limanlarımız olacak. Artık bu yüzyılın adını 'mesafe uygarlığı' koyabiliriz. Artık tüm yaşam stilimizi mesafe belirleyecek" yorumunu yaptı.

Dizi ve filmlerinin Netflix, Blutv gibi dijital platformlarda yayınlanmasına sıcak bakan Birol Güven'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Dijital platformda rekabete ihtiyaç var"

"Hâlâ dijital mecranın beyaz perdedeki gişeyle karşılaştırılabilecek bir ekonomisi yok. Şu an bu gelişmedi ancak gelişecektir. Zaten gelecek orada. Rekabete ihtiyaç var. Yani daha fazla dijital platforma ihtiyaç var.

Dijitalde henüz taşlar yerine oturmadı. Televizyon hâlâ en etkili mecra. Çünkü televizyonda bir film yayınlıyorsunuz, 5 milyon kişi izliyor. 5 milyona dijitalde ulaşmak için belki 6 aya ihtiyacınız var. O yüzden reklam veren televizyonu tercih ediyor.

"Ev Yapımı dizisi TRT'nin kararı"

'Ev Yapımı' dizisi TRT'nin kararıdır. Bunu herkes yapmak ister. Cesaret bunu yayınlamaktır. Kanal sadece bunu yayınlayacağını söylemedi, hatalarımızı da kabul edeceğini söyledi. Çünkü bu format hata yapmaya da çok müsait, çok riskliydi. Ama kanalın inovatif kararı bizi motive etti.

Dizi sektörünü reklam pastası belirliyor. Ekonomik kriz yaşanırsa evden dizi çekimi mecburiyete dönüşür. Ama ben hayatımın geri kalanını evde dizi çekmekle geçirmek istemem.

"Televizyonlar yavaş yavaş ortadan kalkacaktır"

Televizyonların dijital platformlara karşı hiçbir şansı yok. Hala eski bir alışkanlıktır. Belli bir yaşın üstündekiler seyrettiği için var televizyonlar. Onlarla birlikte televizyonlar yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Netflix ve benzerleri gelir, televizyonları yok eder.

Gel al yok, getir var. Netflix filmleri eve getiriyor ama Cinemax gelin burada seyredin diyor. Onun yaşama şansı yok. Mülkiyet anlayışı değişti. İnsanlar artık sahip olmuyor, abone oluyor.

"Komediyi ihraç etmek zor"

Komediler yerel. Her ülkenin 80'leri kendine özgü. Komediyi ihraç etmek çok zor. Amerikalılar bile onu yapamıyor. Türkiye dünyada en çok dizi ihraç eden ikinci ülke ABD'den sonra. 140 ülkeye satıyoruz. Bizim ihraç ürünü dizilerimiz biraz anonim hikayeler.

Biz Seksenler'de aslında televizyon tiyatrosu yapıyoruz. Bizimki aslında sitcom diyorlar ya, durumu komedisi; o dışarıda da yapılabilir, kapalı mekan olmak zorunda değil. Seyirci varmış gibi alkış efekti, kahkaha efekti kullanıyoruz.

TV 360'taki "Gelecek Geliyor" programının başlama hikayesi

Ben gündelik hayatı anlatıyorum. Seksenler geçmişteki gündelik hayattı, Çocuklar Duymasın yaşadığımız dönemde gündelik hayattı. Ben gelecekteki gündelik hayatı anlatmak istiyorum, 2040'lar yapmak istiyorum. Ama kanallar bunu fazla yaratıcı buldular. İnsanlar anlamaz dediler. 360'la konuşurken dizi yapalım dedim, onların da öyle bir planı yoktu. Ben de senaryo yazmadan önce bilgimi artırmak için o işe başladım. Çünkü bilmeden de yazılamıyor. Gelecek merakım aslında gelecek dizisi yazmak içindi.

"Türkiye’de dizi çekilmiyor, uzatılıyor"

Uzunluk anlamında söylüyorum; Türkiye'de dizi çekilmiyor, dizi uzatılıyor. İçerik olarak çok şey kaybediyoruz. Seksenler'in 50 dakikadan günlük dizi olarak yayınlanmasını biz tercih ettik. Kanalın da ihtiyacı vardı o saate. Biz bu rekabetin dışına çıkmak istedik. Biz sıradan insanın sıradan hikayesini anlatıyoruz. Rakiplerimiz çok sert. Biz prime time'da o hikayelerle baş edemeyiz."

(0) (0)
05 May 2020

birol güven türkiyenin görüp görebileceği en izlenesi işlere imza atan değeridir...

(0) (0)
firro 05.05.2020 11:02

birol bey haklı bir daha sinema salonuna gitmek ve dib dibe oturmak için mangal gibi yürek gerek

(0) (0)
prison_guard 05.05.2020 11:04

diziler uzun sürelerinden dolayı ihraç edilmesi açı ama gerçek, emekçilere saygılarımı yolluyorum.

(0) (0)
orumcekherif 05.05.2020 11:08

televizyon dediğin artık o eski televizyon değil ki herkes internetten netflix falan izlemek için kullanıyor, kanallar bu günlerini çok çok arar.

(0) (0)
cikitelli 05.05.2020 11:17

Birol bey gibi bir yapımcı daha varmıdır acaba izlediğimiz her dizisinde hayranlıkla kitleniyoruz televizyona ailecek

(0) (0)
buket 05.05.2020 11:44

etkisinde kaldığım arka sıradakiler dizisini hiç unutmam halada açar özetlerini izlerim

(0) (0)
eray 05.05.2020 11:49

“Türkiyede dizi çekilmiyor, uzatılıyor.” cümlesi ne kadar da güzel bir cümle. Yine keyifle izlediğim bir röportajdı. Başarılarr...

(0) (0)
Darth Vader 05.05.2020 12:32

bu adamı dinleyince mint yapım oyunculuğun sakin ve huzurlu limanı gibi geldi bana. bununla çalışan pamuk olur pamuk.

(0) (0)
LuckTheAdmn 05.05.2020 12:49

Birol bey'in dizileri neden bu kadar güzel anlamış olduk çok pamuk gibi bir insan dinledikçe dinleyesi geliyor insanın daha devamı yok mu diye bekledim resmen

(0) (0)
arda 05.05.2020 16:07

çocuklar duymasını sen yaptın demek vay be ne kral adamsın

(0) (0)
feyyaz 05.05.2020 16:11

AVM'ler yaşadığı sürece AVM sinemacılığı da yaşayacaktır. Tamam insanlar artık evde de izleyebiliyor filmlerini ama sinema salonlarındaki tesisat bambaşka bir haz sunuyor. Bu da işin cezbedici tarafı

(0) (0)
meto hitachi 07.05.2020 15:01

Diziler muhteşem bir ihrac ürünü aslında ama burada Birol Güvenin tavsiyelerine kulak verilmeli
(0) (0)
pacitom 13.11.2020 15:53

çok güzel ve doyurucu bir röportaj olmuş ben çok sevdim. türkiyenin daha çok komedi yapımlarına ihtiyacı var bence. birol beyleri kopyalamak gerek.
(0) (0)
necodet 06.10.2021 13:15

çok doğru demiş tv dizileri dizi değil destan destan ne varsa dijital platformlarda var valla artık.
(0) (0)
gribeyin 06.10.2021 13:22

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol