Son zamanlarda göze çarpan bir gerçek var ki, artık Türk televizyonlarında komedi dizilerinin sayısı bir hayli azaldı. Mafya ve ağalık dizilerinden gına gelenlerin mumla aradığı aile komedilerinde eskiye göre durum hiç de iç açıcı değil. 

Zira şu anda reyting yüzünden her hafta neredeyse bir mafya  dizisinin bitip bir yenisinin başladığı ve onlarca dizinin yayınlandığı ulusal kanallarda sadece üç tane komedi dizisi mevcut. Toplam 7 kanal dizi yayınlıyor ve bu kanallarda yayınlanan dizilerin sayısı ise 34. Ve sadece bunlardan 3 tanesi komedi dizisi. Ve bunların üçü de TRT'nin yayınladığı diziler.

Eh olsun 3 dizi de fena değil dediğinizi duyar gibiyim elbette yeter ama bu 3 komedi dizisini de kamu yayıncısı TRT1 yayınlıyor ve o diziler de şöyle; Tutunamayalar, Seksenler ve  Kalk Gidelim. Star tv'de önümüzdeki günlerde başlayacak (son dakikada bir sorun çıkmaz ise) olan Jet Sosyete (puhutv'de yayınlandıktan sonra ekrana gelecek) dizisini de saymaz ise özel kanalların vatandaşı diziler ile eğlendirme gibi bir derdi yok gibi görünüyor.

Tutunamayanlar zaten 3 bölüm anca yayınlandı. Tutup tutmayacağı belli bile değil. Seksenler desen yıllardır yayınlanan ve tutan bir yapımdı. Birol Güven, Çocuklar Duymasın'a uyguladığı tarifeyi bu diziye de uyguladı ve tekrar yayınlama kararı aldılar. Yani ortada bir risk yok. Tutan yapımı tekrar yayınlamak bir risk gibi görünmüyor. Kalk Gidelim dizisi de orta şeker, halkımızın seveceği tarzda tam bir aile komedisi.

Bu durumun nedeni iyi irdelenmeli diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllara kadar gayet de her kanalda bir komedi dizisi bulunurdu ve halkımız severek izlerdi. Absürt yapımlar dahi çok ilgi çekici olabiliyordu. Jet Sosyete de var ama o Puhutv'de olduğu için onu buraya katmadım. Star'da yayınlanacağı söyleniyor ama tekrar bölümleri olduğu için onu bu kapsamda değerlendirmeye gerek yok.

Halkımız mı komediden uzaklaştı? Yoksa yöneticiler mi istemiyor?

İşin reyting ve reklam boyutu da var elbette. Belki de komedi dizilerinin yeterli reyting almadığı ve reklam çekemediği düşünülüyor...

Bana göre bu işin içinde artık saçma sapan entrikaların döndüğü, mermilerin havada uçuştuğu veya cinsel konuların gırla çevrildiği yapımlar tutuluyor. Halkımız bu tarz işlere değer vermeye başladı gibi görünüyor.

(0) (0)
xtreme59 28.01.2020 15:05

Avrupa Yakası'ndan sonra benim için güzel bir komedi dizisi gelmedi. Ne Leyla ile Mecnun, ne Kardeş Payı Behzat Ç. hepsi fıs... Bi Gülse Birsel'in Yalan Dünya'sı fenal sayılmazdı ama onda da Orçun karakteri soğuttu. Dursun karakteri de baymıştı.
(0) (0)
hkndmry 28.01.2020 15:16

Maalesef halkımız vurdulu kırdılı şeylerin hastası. Mafya dizileri bu yüzden popüler. Bu durumun nedenlerinden biri ekonomi bile olabilir. Halk fakirleştiği için çareyi çalışıp kazanmakta değil de silahlarda kavgalarda arıyor. Bu konu devlet tarafından incelenmeli. Gençlerimiz hayata tutunmalı. 'Tutunamayanlar'dan olmamalı...

(0) (0)
Ufuuks 28.01.2020 15:20

Nerede o İşler Güçler, Kardeş Payı tayfası ya. Bu piyasayı ancak onlar toparlar

(0) (0)
qeltemo 28.01.2020 15:33

Bi diziyi 4 saat yaparsanız tabi ki yapamaz adamlar. Espri mi dayanır o kadar saate? Yurtdışında 20 dk bi komedi dizisi

(0) (0)
bashQan 28.01.2020 15:34

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol