Christopher Nolan, 49 yaşındaki dünyaca ünlü İngiliz yönetmendir. Sinemaya kendine özgü teknikleriyle damga vuran usta yönetmenler arasındadır. Eğer 1-2 filmini daha önce izlediyseniz ve bu filmler sizin dikkatinizi çektiyse (ki bir sinema severi bu filmler daima çeker) diğer filmlerini de izlemek için fırsat ararken bulursunuz kendinizi. Peki nedir bu özellikler? (Sadece aklıma gelenleri sayıyorum, sizler de yorumlarda yardımcı olabilirsiniz.)

Öncelikle gerçeklik algısı. Bu algı bilimkurguya karşı olmak değil tabi ki. Çekimlerde olanlardan bahsediyorum. Genelde filmlerini izlediğinizde çok fazla bilgisayar efekti görmezsiniz. Evet çok kolay bir şekilde bilgisayarda yapılabilir bu sahneler fakat Nolan'a ters. O gerçekliğin kollarına bırakıyor kendini. 5-10 dakikalık bir sahne için gerekirse sıfırdan bir yapı inşa ettirebiliyor. Gerçeklikten kopmamaya bayılır kısacası.

Diğer bir özelliğine gelecek olursak, kafalarda soru işaret bırakmayı pek sever. Inception filminin sonu gibi. Veya en basit örnek, bir sonraki sahneyi bile iple çekebilirsiniz. Zihinlerle oynamak hoşuna gider. Meraklandırmak, düşündürmek filmlerinde sıkça başvurduğu tekniklerdir. 

Elbette bu liste uzar gider fakat ben ilk aklıma gelenleri kısaca yazdım. Varsa aklınıza gelenler, ekleyebilirsiniz.

Gerçekliği çok sevdiğini söylemiştik, buyrun Inception filminde geçen otel sahnesinin kamera arkası;

(0) (0)
astarafil 08.08.2019 11:49

Benim de aklıma gelen, sevdiği oyuncularla birden fazla filmde çalışması. Christian Bale, Cillian Murphy gibi. 

(0) (0)
kavsut 08.08.2019 11:54

Batman gibi bir seriyi de bu adam yaptı, Interstellar gibi muazzam bi bilimkurgu filmini de bu adam yaptı. Yani Nolan yapmak isterse yapar. Müthiş bi zeka

(0) (0)
Vatuz 08.08.2019 11:56

Yönetmenliğinin yanında, muhteşem ötesi bir senaristtir aynı zamanda. Filmlerinin çoğunu kardeşiyle birlikte yazarlar. Acayip bi adam. 

(0) (0)
Nafta03 08.08.2019 11:57

Açıkçası benim sevdiğim yönetmenlerdendir. Çünkü gerçeğe bağlı kalmaya çalışır. Tarantino gibi aşırı kan, gereksiz aşırılıklar yapmaz. Adamın dibidir kısacası

(0) (0)
Hanzala2344 08.08.2019 11:58

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol