Dünya sineması birçok kaliteli yönetmene sahip. Yapmış oldukları filmlerle dikkatleri üzerine çeken ve gişede adeta altın gibi parlayanlar ise bu piyasa çok daha fazla dikkat çekiyor.

Eskiden işin maddi tarafından daha çok sanatsal kısmına önem verilirken şimdi yönetmenlerin ne kadar kazandırdığı da önemli konular arasında. Özellikle yapımcılar adına bu durum çok daha fazla önem arz ediyor.

Gişeye damgasını vuran en başarılı 10 yönetmen arasında hiç tahmin etmeyeceğiniz isimler de kendilerine yer bulmuş.

İşte o liste...

10) Jon Favreau

Jon Favreau, kamera arkasındaki başarısına ulaşmadan önce kariyerine bir komedi oyuncusu olarak başladı. MCU’da Happy Hogan rolüyle de karşımıza çıkan Favreau, ilk iki Iron Man filminin yönetmenliğini de üstlenmişti. Başarılı isim The Jungle Book ve The Lion King gibi iki Disney remake filminin de yönetmenlik koltuğunda yer aldı.

9) Tim Burton

Gişede en başarılı yönetmenler listesinde görsel dil anlamında en ayrı köşede duran isim Tim Burton. Viktoryen korku hikayelerini anımsatan gotik tarzıyla ‘Burtonesque’ terimini sinemaya kazandıran ünlü yönetmen, 1989 yılında Batman karakterini ilk kez beyazperdeye taşıdı. Burton, Alice in Wonderland ile milyar dolar başarısını aşmasının yanı sıra 2019’da da Dumbo ile Disney remake filmlerine devam etti.

8) J.J Abrams

Kısa bir süre önce yapımcılık, yönetmenlik ve yazarlığını üstlendiği televizyon dizileriyle adından söz ettiren J.J Abrams, artık Hollywood’un en çok tanınan isimlerinden biri. Star Trek ve Star Wars markalarının yeni filmlerini seyirciyle buluşturan yönetmen, The Last Jedi ile ayrıldığı yeni Star Wars üçlemesinin finali için geri döndü.

7) Christopher Nolan

Batman üçlemesiyle birlikte süper kahraman filmlerine olan bakış açısını kökten değiştiren Christopher Nolan, süper kahraman temalı blockbuster filmleri için de yepyeni bir çağ açmış oldu. 2017 yılında vizyona giren Dunkirk ile Akademi Ödülleri’nde En İyi Yönetmen kategorisinde aday gösterilen Nolan, geçtiğimiz on yıla unutulması güç birden fazla film sığdırmayı başardı.

6) David Yates

İngiliz yönetmen David Yates’in gişe başarısı J.K Rowling’in Harry Potter evrenine doğrudan bağlı. Potter evreninde en çok film yöneten isim olan Yates, Fantastic Beasts prequel serisinin de yönetmeni olarak görev alıyor. Potter evrenine ait on film, James Bond ve Orta Dünya’yı geçerek tüm zamanların en çok hasılat elde eden üçüncü markası olmayı başardı.

5) James Cameron

Tüm zamanların en çok gişe hasılatı elde eden iki filmi James Cameron’a ait. İlk olarak Titanic ile Hollywood’un geleceğini şekillendiren Cameron, 12 yıl sonra bu sefer Avatar ile sinema endüstrisinde yeni bir çağ başlatmıştı. 2009 yılında vizyona giren Avatar ile birlikte sinema ve teknoloji arasındaki birliktelik hiç olmadığı kadar öne çıktı. 2019 yılında vizyona giren Avengers: Endgame filmine dek Avatar’ın 2.8 milyar dolara yakın dünya çapında hasılatının yanına yaklaşabilen herhangi bir yapım olmamıştı.

4) Michael Bay

Michael Bay, oldukça eleştirilen bir yönetmen olsa da bugüne dek ‘para kazandıran yönetmenler’ listesinin başında gelen isimlerden biri oldu. Patlama efektleri, yüksek bütçeler ve maksimize edilmiş aksiyon sahneleriyle adından söz ettiren Bay’in blockbuster filmlerini değiştiren tarzı çoğu kişi tarafından taklit edildi. Her biri Michael Bay tarafından yönetilen beş Transformers filmi dünya çapında toplamda 4.3 milyar doların üzerinde gişe hasılatı elde etti.

3) Peter Jackson

Kariyerinin başları B sınıf filmlerle dolu olan Peter Jackson, ileri dönemde imza attığı işler ile gişenin en başarılı yönetmenlerinin başında gelen isimlerden biri. Lord of the Rings ve Hobbit üçlemeleriyle mega bir franchise kurmayı başaran yönetmen, The Lovely Bones gibi finansal anlamda başarısız projelerde de yer alsa da Orta Dünya sayesinde listenin ilk sıralarına adını yazdırmayı başardı.

2) Joe ve Anthony Russo

Russo Kardeşler, Captain America üçlemesinin ikinci filmi için yönetmenlik koltuğuna oturmadan önce Community dizisiyle tanınıyordu. İkili, oldukça kısa bir süre içerisinde Marvel Sinematik Evreni’nde yer almış en başarılı yönetmenler olarak kabul görmeyi başararak 2018 ve 2019 yıllarının gişe lideri Avengers filmlerine imza attı. 2019 yılında vizyona giren Avengers: Endgame, tüm zamanların en çok gişe hasılatı elde eden filmi oldu.

1) Steven Spielberg

Steven Spielberg, sinema tarihinin en ilham verici ve en çok tanınan yönetmenlerinden biri. Jaws ile birlikte blockbuster ve yaz filmleri kavramlarına yön veren yönetmen, 1980’li yılların ikonik aksiyon karakteri Indiana Jones ile kendisinden sonra birçok yapıma ilham kaynağı oldu. Schindler’s List ve Saving Private Ryan filmleri sayesinde Akademi tarafından En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Spielberg, son olarak 2018 yılının gişede en başarılı yapımlarından Ready Player One’a imza attı.

(0) (0)
marki 30.01.2020 10:23

Christopher Nolan hem gişede hem imdb'de her yerde başarılı adam.

(0) (0)
dabbecan 30.01.2020 11:21

Filmleri film yapan adamlar bunlardır. Ama çoğu kişi tanımaz bile. Bence yönetmenlere daha fazla değer verilmeli
(0) (0)
QuasarFX 30.01.2020 11:22

Adamlar milyonlar kazanıyor zaten kardeşim. Daha ne değeri gösterelim. Filmlerini izleyip parasını veriyoruz işte. Yeter o kadarı

(0) (0)
Mavi Sovalye 30.01.2020 11:22

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol