Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün 2020 Dijital Haber Raporu ile ortaya çıkan sonuçtur. 5 kıtadan 40 ülkede 80 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre; akıllı telefon ve internet platformlarının kullanımı diğer haber kaynaklarını domine etmeye başladı. Koronavirüs krizi sonrası mobil ve sosyal platformların hakim olduğu bir medya dünyasına doğru köklü değişim yaşandı.

Tabii insanların habere ulaşmada hissettiği iki endişe var. Biri güven eksikliği, diğeri yanıltıcı bilgi. Yapılan ankette Türkiye, Avrupa ülkeleri Finlandiya ve Portekiz'in ardından yüzde 55 ile haberlere en fazla güvenen ikinci ülke oldu.

Anket Türkiye'de haber kaynakları sıralamasında her ne kadar internet haberciliği kullanımının hızla arttığına dikkat çekse de televizyonun en önemli haber kaynağı olmayı sürdürdüğünü işaret ediyor. Uluslararası verilerle karşılaştırıldığında yazılı basının da gerilemekle birlikte hala başvurulan kaynaklarda önde olduğuna yer veriliyor.

Akıllı telefonlar, Türkiye'de habere internetten ulaşmak için kullanılan ilk araç olmuş durumda.

Türkiye'de genel anlamda haberciliğe güven salgının başladığı dönemde yüzde 9'luk bir artış yaşadı. Reuters bu artışın tam bir nedeni olmadığını belirtirken, rapora göre halkın en fazla güvendiği haber kaynakları olarak Fox ve NTV kanalları öne çıktı. Muhalif gazete Sözcü de güven tablosunda önlerde yer aldı.

Güven sıralamasının en alt sıralarında ise iktidara yakın yayın politikası izleyen A Haber ve Sabah gazetesi yer aldı. Ancak bu medya organlarının en fazla takip edilen haber kaynakları olması da dikkat çekiyor.

(0) (0)
ea13 16.06.2020 17:30

Bu anket nerede yapılmış acaba çok merak ediyorum. Çıkan sonuca bakılırsa ankete katılanlar Türkiye'nin sahil kentlerinden, yani kaymak tabakadan. Fox'u Sözcü'yü güvenilir gördüklerine göre. Anadolu'ya gitsinler de görsünler evlerde dükkanlarda TRT ve A Haber mi açık yoksa Fox TV, Halk TV mi? Hürriyet ve Sabah harici gazete okuyan da pek bulunmuyor zaten

(0) (0)
MKaan 16.06.2020 17:44

A Haber'e güvenilmemesi çok normal çünkü amaçları halka gerçekleri, doğruları aktarmak değil. Onlar manipülasyonu iyi bilir sadece.

(0) (0)
umitunal 16.06.2020 17:45

A Haber'i izleyen kadar izlemeyen de vardır elbet ama gerçekten de anketi yanıtlayanlar sol görüşlülere denk gelmiş galiba

(0) (0)
MKaan 16.06.2020 17:47

İngiliz paçavrası Reuters, müttefiki Amerikan Fox'u kötüleyecek değildi ya! Gitsin önce kendi haberlerinin güvenilirliğini sorgulasın sonra A Haber'e çamur atsınlar. Türk düşmanı değil mi, hepsi bize oynuyor.

(0) (0)
murnaz 16.06.2020 17:49

A Haber, Na Haber...

(0) (0)
Rumuz 17.06.2020 15:59

Gta vice city isimli bir oyunun şifrelerini fetonun şifreleri diye paylaşan, 23 nisan'ı Cumhuriyet bayramı sanan A haber'e güvenilir zanneden gurühlar var yorumda gerçekten Aziz Nesin çok çok haklı. Bu arada parasızlıktan, borçtan ve zamdan dolayı evine zor bakan insanların olduğu bu dönemde ekonomi uçuyor sanan halkımıza da ayrı teşekkür ederim.

(0) (0)
Aziz Nesin 18.06.2020 11:53

Bu haberin doğrusunu okumuştum.NTV'nin en güvenilir ve A haber ve Fox'un Türkiye'nin en güvenilmez kanallariymiş rapora göre.Bu haberi bazı yerler kendilerine göre düzenlemisler.Bali azıcık inandırıcı bir kanal söyleseymişsiniz Fox'un internette tonlarca yalan haberi dolanıyor :) yani akıl var mantık var iyi günler saygılar herkese.

(0) (0)
Birisi 19.06.2020 11:29

Doğruları kabullenmek çok mu zorunuza gidiyor?

(0) (0)
Nail 19.06.2020 11:45

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol