Hükümet ile online dizi film platformu Netflix arasındaki restleşme sonrası yanıtı merak eden sorulardır. Özellikle eşcinsel sahnelere RTÜK'ün müdahale etme isteği Netflix tarafından kabul görmeyince anlaşmazlık çıktığı konuşuluyor. Fatih Altaylı, Cüneyt Özdemir gibi gazeteciler Netflix'in Türkiye'den çekilebileceğini yazdı. Peki gerçekten bu mümkün mü? Netflix Türkiye'den çekiliyor mu? Netflix kapanacak mı? Netflix kapanıyor mu? Kapanırsa ne zaman kapanacak? Ayrıca Netflix vergi veriyor mu bunu da bilmiyoruz. Ödeme yapılırken para Amsterdam hesabına gidiyor. Birilerinin bu sorulara yanıt vermesi lazım.

Bu karışıklığa biraz da sosyal medyada dolaşan sahte fotoğraf sebep oldu. Netflix'in AK Parti ile yaptığı "eşcinsellik" sansürüyle ilgili pazarlığın sonuçsuz kaldığı ve Türkiye'deki dizi çekimlerinin durdurulduğu gündeme geldi ama kesin çekilmeyle ilgili bir açıklama yokken yayılan fotoğraf şu:

He bir de şu var; Medyaradar'dan Murat Tolga Şen, Netflix'in başını yakan dizinin Aşk 101 ya da Şimdiki Aklım Olsa dizileri değil, 'Rise of Empire Ottoman' dizisi olduğunu söylemiş. Bu da mantıklı bir tez. Şöyle diyor kendisi:

"

Şimdiye kadar yaptıklarımda haklı çıktığım için niyet okumaya devam edeceğim. Bana göre Netflix’e uygulanan baskının sebebi ne Aşk101 ne de Şimdiki Aklım Olsaydı dizisi. Bu gıcıklık Rise of Empire Ottoman ile başladı. İstanbul’un fethini anlatan bu dizi sıradan bir seyircinin algısını yıkıyor, İstanbul’un fethini anlatır gibi gösterirken, Fatih Sultan Mehmed’i travmatik bir işgalciye indirgiyor, karşısındaki Jüstinyen’i iyice olumlayarak onurlu Bizans direnişini izletiyordu.

Eşcinsellik falan bahane! İşte iktidar tam olarak bunu istemiyor. Netflix, iktidarın diziler üzerinden yaydığı kültür ideolojisini parçalayan bir sistem kuruyor, iktidar da bakanlık ya da RTÜK aracılığıyla buna engel olmak istiyor. Eşcinsellik ise muhafazakar bir iktidarın elindeki en kolay bahane, bunu kullanarak tabanını rahatlatmayı da ihmal etmiyor. Bir taşla iki kuş…

Bundan sonra ne olacak?

Netflix, Türkiye’den çekilebilir ya da kalır ama yerli dizi sevdasından vazgeçer. Bana kalırsa gitmek yerine hükümetin tepkisini çekecek işler yapmaktan vazgeçerler. Televizyonda izlediğimizden çok da farklı işler üretmedikleri için bu kısmı beni telaşlandırmıyor. Yine Ece Görenç yazıp yine Ay Yapım yaptıktan sonra Netflix’e ne gerek var ama işin rengi tamamen değişebilir de. “Dizilerde eşcinsel karakter istemiyoruz” söyleminin yerini “Dizileri eşcinsel yönetmenler yönetmesin, eşcinsel oyuncular oynamasın” emirleri alabilir ki iş oraya doğru gidiyor. Allah rahmet eylesin, yeni kaybettiğimiz Huysuz Virjin’in (Seyfi Dursunoğlu), RTÜK tarafından kanal yöneticilerine iletilen “ekranda kadın kılığında erkek görmek istemiyoruz” direktifiyle nasıl sansürlendiğini okuyoruz. Asıl tepki verilmesi gereken zaman o zamanmış."

(0) (0)
mertgsahin 19.07.2020 15:38

Netflix'in Türkiye'den çekilme iddiasıyla ilgili en önemli açıklama ise biraz önce Netflix'in kendisi tarafından yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Netflix olarak Türkiye’deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz. Birlikte çalıştığımız birbirinden yetenekli isimlerle gurur duyuyoruz. Şu anda yapım aşamasında olan ve yakında çekimlerine başlanacak projelerimiz için çok heyecanlıyız ve bu hikayeleri dünyanın her köşesindeki üyelerimizle paylaşmayı dört gözle bekliyoruz.
(0) (0)
vazo 20.07.2020 16:07

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol