Akıllı telefonlardan sonra son birkaç yıldır hayatımıza girmeye başlayan akıllı televizyonlar barındırdıkları özelliklerle parmak ısırtacak cinsten. Televizyon almayı düşünen neredeyse herkesin dikkat ettiği ilk şey büyük boyutlu olması, internete bağlanacak denli akıllı olması ve ebetteki olmazsa olmaz yüksek çözünürlükle görüntü kalitesi.

Pek çok televizyon müşterisi 4k ve 8k destekli televizyonlar için tabiri caizse kesenin ağzını açıyor. Kimse de demiyor ki “yaw muhtar 4k 8k alıyon da 4k veya 8k yayın yapan televizyon kanalı mı var ki) trt4 hariç bildiğim kadarıyla Türkiye’de bir tek o 4k yayın yapıyor. Aslına bakarsanız alan bunun farkında olmasa bile 4 ve 8k çözünürlükle tv tercihleri son derece isabetli çünkü eninde sonunda televizyon kanalları kalite yükseltmek zorunda kalacaklar.

Dahası kanallar yüksek çözünürlüklü yayına geçmeseler bile televizyon üreticilerinin pek çozu bazı modellerinde kanalların işini kolaylaştıracak bir teknik özellik (yazılımsal) sunuyorlar. Upscalling denilen bu özellik ile örneğin ekranınızın çözünürlüğünün 1920 x 1080 pixel olduğunu varsayalım. Fakat oynatacağınız video, 720 x 575 pixel çözünürlüğe sahip. Televizyonunuzda bulunan upscalling teknolojisiyle, televizyonunuz çeşitli algoritmalar kullanarak videonuza piksel ekliyor ve bu videoyu en üst düzey çözünürlüğe çıkarıyor.

İnterpolasyon denilen bir algoritma ile gerçekleştirilen bu işlemde sistem, boş piksellerin etrafındaki görüntüyü çoğaltarak o pikselleri doldurur. Örneğin mevcut piksel sarı ise, yanındaki boş piksel de sarı olarak çalışır. Bu şekilde doldurulan pikseller, yapay ama 1080p çözünürlüğe ulaşır. İşin güzel tarafı artık bu teknolojiye erişim de çok zor değil. Zira Türkiye’de de artık alınabilir fiyatlara sahip 4K TV’ler, doğal olarak bu teknolojiyi destekliyor.

Açıkçası doğruyu söylemek gerekirse bu teknoloji esasen çok da yeni değil. DVD ortamlarının yaygınlaştığı dönemlerde upscaling teknolojisi, HD çözünürlüklü ekranlar için kullanılıyordu. Şimdi ise aynı teknoloji farklı alanlarda kendine yer buluyor.

Gerçek 4K Mı Yoksa Upscale 4K Mı diye merak edenler için de şunu söyleyebiliriz: Elbette gerçek 4K içerik, upscale edilmiş bir 4K çözünürlükte çok daha üstündür. Upscaling teknolojisi her ne kadar işini düzgün yapsa da, oluşturduğu görüntünün bir kısmı yapaydır. Gerçek çözünürlükteki görüntü ise tamamen sıfırdan doğru şekilde oluşturulmuştur. Dolayısı ile gerçek 4K ya da diğer çözünürlükler, upscale ile elde edilenden daha net ve daha gerçekçidir.

Günümüz şartlarında yeni bir televizyon almak isterseniz, dört farklı çözünürlük tipinden birini tercih edebilirsiniz. Bu çözünürlükle düşükten yükseğe doğru şu şekilde sıralanabilir:

HD Çözünürlük: 1280x720p

Full HD Çözünürlük: 1920x1080p

Ultra HD 4K Çözünürlük: 3840x2160p

Ultra HD 8K Çözünürlük: 7620x4380p

Bu çözünürlükler içerisinde ilk üç çözünürlük, elbette şu an satın alabileceğiniz TV’lerden biri olabilir. 8K çözünürlük her ne kadar mevcut olsa da, bu çözünürlüğe sahip bir TV ne ülkemizde ne de yurt dışında satışa sunulmuş değil.

(0) (0)
gabrielle 27.12.2019 14:09

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol