sinema salonları, videolar, televizyonlar, tabletler, cep telefonları, internet ve nihayetinde netfilix ve benzeri pek çok dijital platformda ayıla bayıla izlediğimiz birbirinden ilginç sinema filmleriyle teknolojinin de avantajıyla gelecekten tutun da geçmişe kadar pek çok zaman dilimine gitmiş gibi oluyoruz. peki hiç düşündünüz mü bu büyülü macera nasıl başladı, yani ilk sinema filmini kim yaptı ne zaman yaptı neden yaptı diye?


Ben zaman zaman düşünür öğrendikçe de o ilklerin verdiği büyülü hazzı ilklere imza atanlarla yeniden yaşamış gibi olurum. "Kardeşim bana ne senin yaşadıkalrından beni nostaljiyle, duyguyla oyalama sadede gel ilk film diyordun sinema diyordun" dediğinizi duyar gibi oluyorum. ve hemen ilk film konusuna dönüyorum.

Evet, tarihte bilinen ilk sinema filmi; adını Guinness Rekorlar Kitabına dünyada varlığını sürdürebilen en eski film olarak da geçiren; Fransız mucit Louis Le Prince tarafından kayda alınan 1888 yapımı sessiz kısa film Roundhay Garden Scene'dir.

Saniyede 12 kare hızında kaydedilen bu ilk sinema filminin çekimi de sadece 2.11 saniye sürmüş. Bilmeyenler için bunu da açıklamış olalım günümüz sinema filmleri saniyede 24 kare olarak çekilirler. Hatta filmler tv'de yayınlandığında tv'ler saniyede 25 kare olduğundan siz de farketmişsinizdir film hızında bir tuhaflık yaşanır.

İşte bu hızda yaşanan sorundan dolayı günümüz akıllı tv'leri araya bir 25. kare eklerler ki filmler tv'de de normal izlenebilsin.

(0) (0)
levanten 15.01.2020 13:39

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol