Uzun zamandır Türkiye'nin yanı başında süregelen savaş, iç çatışma ve insanlık dramiını tüm acımasızlığıyla canlı yayınlar ve sosyal medya paylaşımlarıyla yaşamamıza rağmen yinede özellikle 2. dünya savaşı üzerine temellendirilen büyük bütçeli savaş filmlerini izlemekten de kendimizi alamıyoruz.

Genel olarak sonunda iyi olanın ve iyi kalmaya çalışanların her şeye rağmen hayatta kalmayı bir şekilde başardığı bu filmler, barındırdıkları ağır depresif zaman ve mekan anlatımlarıyla belki de bir iç rahatlatma seansı oluyor bizlere.

O durumda olmadığımız, öyle bir zamanda yaşamadığımız için kendimizi sıcak evlelerimizde işyerlerimizde şanslı hissediyoruzdur. Ama siz siz olun aşağıdaki filmleri izlediğinizde ve akşam haber bültenlerine baktrığınızda kendinize yeniden sorun şu soruyu: Bu ortam bana gerçekten çok mu uzak?

İşte o filmler ve konuları:

The Book Thief

The Book Thief, 2013 Almanya-ABD ortak yapımı, Markus Zusak’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan ve müzikleri ile Oscar’a aday olmuş savaş dram filmidir. Yahudi bir genç kızın Alman bir aileye verilişi, kimliğini saklama çabaları ve kitap aşkını anlatan, mutlaka izlenmesi gereken bir film.

Lore

Lore, Türkçe’ye çevirisi ile Savaşın Gölgesinde, Cate Shortland’in yönetmenliğini yaptığı Avustralya-Almanya ortak yapımı Almanca savaş filmidir. Almanya’da 2. Dünya Şavaşı’nın sona ermesinden sonra Alman bir kızın ve kardeşlerinin eve ulaşma çabalarını ve onlara yardım eden Yahudi bir gencin hikayesini konu alıyor.

 

The Wind Rises

The Wind Rises, Miyazaki’nin sihirli kaleminden çıkan ve savaşı konu alan etkileyici bir anime. 2. Dünya Savaşı sırasında savaş uçağı tasarlayan Jiro Horikoshi’nin kurgusal biyografisi niteliğinde. Savaşın buruk yanını anlatan anime izlenmesi ve izlettirilmesi gerekenler arasında.

Grave of the Fireflies

Bir diğer savaş konulu animasyon filmi ise Grave of the Fireflies. Ghibli stüdyolarından çıkmış bu dramatik film aynı zamanda gerçeğe dayanmakta. Film 1945’te anne ve babasını kaybettikten sonra kız kardeşine bakmaya çalışan Nosuka’nın hayatını anlatıyor. Kız kardeşinin ölümünden sonra yaşadıklarını roman haline getirilen kitap 1988 yılında Japonya’da sinemaya uyarlanmıştır.

Pearl Harbor

Pearl Harbor, Amerika ve Japonya arasındaki savaşın acı sonuçlarını gözler önüne seren, iki taraf için de zorlu geçen bu durumu seyirciye yansıtmayı başaran kaliteli filmlerden. Yönetmenliğini Michael Bay‘in yaptığı 2001 yapımı drama/aksiyon filmi mutlaka izlenmesi gerekenler arasında. Filmin kendisi kadar soundtrackleri de bir o kadar başarılı.

Life Is Beautiful

Hayatın güzelliğini ve yaşamın ne kadar kıymetli olduğunu seyircilere anlatan en özel filmlerden. Filmde, Nazi Almanya’sındaki toplama kamplarından birinde esir olan Yahudi ailenin acıklı öyküsü anlatılıyor. İnsanlığa ders niteliğinde olan, İtalyan yönetmen Roberto Benigni‘in yönettiği, 1997 yapımı İtalyan drama filmi usta oyuncuları ile mutlaka izlenilmesi gerekenler arasında.

Suite Française

Çoğu savaş filmleri gibi gerçeğe dayanan Suite Française savaş zamanı imkansız hale gelen aşkı derinlemesine seyirciye aktaran kaliteli filmlerden. Yarım kalan bir piyano bestesi ve aşk ile savaşın insanlar üzerinde ne denli yıkıma neden olduğunu duygusal yönden anlatan kaliteli filmler arasında.

(0) (0)
hkndmry 02.01.2020 11:01

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol