Netflix'in dizi konusunda ne kadar iddialı bir platform olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ama artık belgesel konusunda da bir hayli iddialı işler çıkırdığını söyleyebilirim.

18 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan bir mini belgesel olan Don't F**k With Cats: Hunting an Internet Killer (Kedilere bulaşmayın: İnternette katil avı) adlı belgeseli izledim ve bitirdim. Ben günlere yayarak izledim ama izlemek isteyen 3 saat içinde hepsini de izleyebilir. Çünkü gerçekten soluksuz izlenenebilecek bir yapım olmuş. Olayı kısaca özetlemek gerekirse, manyağın teki internete, kedileri vakum torbasına attıktan sonra süpürgeyle içindeki havayı çekerek öldürdüğü bir video yüklüyor. Bunu Amerikalı hayvanseverler görüyor ve Facebook'ta binlerce kişinin katıldığı bir grup kuruluyor. Maksat bu psikopatın izini bulmak.

Grubun üyeleri gece gündüz böyle bir deliliği yapan kişiyi arıyor. İnternet üzerinden bu işle alakalı bir sürü bilgiye vs. ulaşıyorlar. Çok fazla ipucu yakalıyorlar vs vs.

Bu belgesel şunu gösteriyor ki, artık kimse bulunamaz değil. İnternet ortamında en ufak bir kaydınız dahi varsa (facebook hesabı, fotoğraf, site üyeliği gibi) artık ulaşılamaz değilsiniz. Bu bilgilere bir seri katil de ulaşabilir. Peşinize düşmek isteyen bir manyak da ulaşabilir. Sapık da ulaşabilir. İzlerken bunları düşündüğünüz zaman dehşete düşüyorsunuz. Kısacası iyi veya kötü biri olsun, size ulaşmak istediği zaman ulaşılabilir bir konumda oluyorsunuz. Ve bunun için aynı şehirde olmanıza gerek yok. Aynı ülkede olmanıza bile gerek yok. Aynı dünyada olmanız yeterli.

Belgeselde bir fotoğrafın peşine düşüyorlar ve nerede çekildiğini bulmaya çalışıyorlar. Google Earth kullanarak şehirlerin sokaklarını tek tek geziyorlar. Böyle delice bir şey olabilir mi? Bunu yapanlar kediyi öldüren kişiyi bulmaya çalışanlar. Ya psikopatın teki olsalardı? İnsan bunları düşünmeden edemiyor gerçekten. Marshall Mcluhan'ın dediği gibi hakikaten "Dünya global bir köydür." Artık o kadar yakınız ki birbrimize. Aramızda binlerce kilometrenin dahi olmasının bir önemi yok.

Belgeselde dikkat çeken diğer bir şey de, olayın tanıklarının ve Facebook grubu üyelerinin olayları anlatırken çok rahat olmaları. Rahatlıktan kastım olayı anlatmaları değil, sanki kırk yıllık oyuncu gibi rahat olmaları. Hiç bir şekilde bir kasılma, utanma vs yok. Hayret ettim. İlk başlarda belgesel değil de dizi sandım. O derece yani.

Son cümle olarak, belgesele kesinlikle bir göz atmalısınız. Bir çırpıda izlenecek bir şey zaten. He siz tek seferde izlemek istemezseniz o da bir seçenek. Çünkü hemen bitmesini istemeyeceğiniz bir yapım. Netflix'i tebrik ediyorum buradan. Çok iyi bir işe imza atmışlar.

(0) (0)
bergun76 09.01.2020 10:37

İzlemelisiniz kesinlikle. bir süre sonra ekrana kilitliyor insanı. 

(0) (0)
fidey79 09.01.2020 11:20

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol