Türkiye, en çok dizi ihraç eden ülkelerde ABD'den sonra ikinci sırada geliyor. Türk dizileri 150'den fazla ülkede, 700 milyon izleyiciye erişiyor. Geçen yıl (2018) 500 milyon dolarlık dizi ihracı yapmış Türkiye. 2023 yılında hedef 1 milyar dolar. Türk dizilerinin en çok satıldığı ve izlendiği ülkelerse Şili, Meksika ve Arjantin.

Xsight Araştırma ve Danışmanlık, Marketing Türkiye Almanak 2019 için Türkiye temsili 500 kişiyle “2019’un En Beğenilen Dizileri” araştırması yapmış. Araştırmaya katılanların SES dağılımı; Türkiye temsili olarak yüzde 13’ü AB, yüzde 53’ü C1C2 ve yüzde 34’ü DE SES mensubu kişilerden oluştu. Katılımcıların yüzde 18’i 18-24 yaş, yüzde 26’sı 25-34 yaş, yüzde 22’si 35-44 yaş, yüzde 34’ü ise 45 yaş ve üzerinde.

Şimdi araştırmanın dikkat çeken bölümlerini paylaşayım...

EN ÇOK İZLENEN KANAL

Araştırmaya katılan kişilerin en çok izlediği kanal yüzde 62 ile FOX TV olmuş. İkinci sırada Star TV (yüzde 49), üçüncü sırada Atv (yüzde 49), dördüncü sırada Kanal D (yüzde 48) ve beşinci sırada Show TV (yüzde 42) var.

TV İZLEMEYE DOYMUYORUZ

Türk toplumu günde 4,4 saat televizyon seyrediyor. Bunun 2,7 saatini Türk dizilerine ayırıyor. Kadınlar günün 4,7 saatini ekran TV karşısında geçiriyor. Yaşları 25-44 arası olan katılımcılar, günlük ortalama 4,9 saat televizyon izliyor.

DİZİ İZLEMEDE TELEVİZYON HÂLÂ İLK SIRADA

Araştırmaya katılanların yüzde 85'i dizileri yayınlandığı saatte izliyor. Diziler yayınlanırken kaydedip başka zaman seyreden kadınların oranı yüzde 16. 

Ücretli televizyon hizmetlerinden izlediğini söyleyen erkeklerin oranı yüzde 16. 

İzleyicilerin yüzde 82'si kaçırdıkları bölümlerin tekrarı için, yüzde 47'si ise reklamsız izleyebilmek için dizileri internetten takip ettiğini belirtiyor. 

POLİSİYE DİZİLERE TALEP AZALIYOR

Çalışmaya göre “dram” (yüzde 48) ve dönem dizileri (yüzde 18) takip edenlerin oranı bir önceki yıla göre anlamlı olarak düşüş sergiliyor. Dram (yüzde 67), komedi (yüzde 56) ve polisiye (yüzde 32) dizileri izleyicileri arasında kadınların oranı anlamlı olarak daha fazla.

TÜRK HALKI GÜLMEK İSTİYOR

Araştırma sonuçlarına göre yüzde 51 oranıyla “komedi” en çok takip edilen dizi türü. İkinci sıradaysa “dram” türü diziler yer alıyor. Her ne kadar dram ve komedi türleri büyük bir kitle tarafından takip edilse de seyirci daha fazla gülmek istiyor. Komedi dizilerine olan ilgiyse devam ediyor.

EN ÇOK MUCİZE DOKTOR’U İZLİYORUZ

Katılımcıların yüzde 58’i FOX TV’de yayınlanan “Mucize Doktor” isimli televizyon dizisini düzenli olarak takip ettiklerini belirtiyor. “Mucize Doktor”u sırasıyla “Arka Sokaklar” (yüzde 35) ve “Bir Zamanlar Çukurova” (yüzde 33) dizileri takip ediyor.

MUCİZE DOKTOR’UN ALİ’Sİ EN ÇOK BEĞENİLEN YERLİ DİZİ KARAKTERİ

Araştırma sonuçlarına göre “Mucize Doktor” dizisinde en çok beğenilen karakter yüzde 90 ile “Ali” oldu. “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisinde yer alan “Hızır Çakırbeyli” (yüzde 41), “Hercai” dizisinin başrol karakterlerinden “Miran” (yüzde 48), “Diriliş Ertuğrul” dizinin kahramanı “Ertuğrul” (yüzde 88) ise en çok beğenilen diğer karakterler olarak karşımıza çıkıyor.

Yaş gruplarına göre incelendiğindeyse 18-24 yaş grubu katılımcılar arasında “Arka Sokaklar” yüzde 19 oranında, 25-34 yaş grubunda “Hercai” yüzde 21 oranında, 35 yaş ve üzerinde “Mucize Doktor” yüzde 56 oranında en fazla beğenilen dizi oluyor.

KADINLAR TÜRK DİZİLERİNİ ONLINE’DAN İZLİYOR

Araştırma sonuçlarına göre Türk halkının yüzde 42’si sadece online platformlarda yayınlanan Türk dizilerini izlediklerini belirtiyor. Online dizi izleyenler arasında kadınlar yüzde 47 ile çoğunluğu oluşturuyor. Online dizileri izleyenler arasında 18-24 ve 35-44 yaş aralığındaki katılımcılar anlamlı olarak öne çıkıyor.

ONLINE TÜRK DİZİLERİNDE EN ÇOK JET SOSYETE İZLENİYOR

Online yayınlanan Türk dizilerini takip ettiğini belirten katılımcıların yüzde 40’ı “Jet Sosyete”, yüzde 37’si “Behzat Ç.” ve yüzde 26’sı “Hakan: Muhafız” dizilerini izlediklerini söylüyor. Geçen yılın favorisi “Sıfır Bir” ise katılımcıların sadece yüzde 7’si tarafından izleniyor. Online yayınlanan dizilerin en sevilen karakterleri arasında “Jet Sosyete”nin kahramanı “Gizem” (yüzde 36) ön plana çıkıyor.

İZLEYİCİ DİZİLERİN ŞİDDET İÇERMESİNDEN ŞİKAYETÇİ

Araştırma sonuçlarına göre izleyicilerin Türk dizilerinde en çok şikayet ettiği konuların başında “dizilerin fazla şiddet içermesi” geliyor. Reklam sürelerinin uzunluğu bir başka şikayet konusu olurken katılımcılar bazı dizilerin Türk aile yapısına aykırı olduğunu dile getiriyor.

TÜRK DİZİLERİ HANGİ SİTELERDEN TAKİP EDİLİYOR?

İzlesene.com yüzde 20,9 ile Türk dizilerinin en çok takip edildiği site olarak karşımıza. Bu siteyi fox.com.tr (yüzde 15) ve showtv.com.tr (yüzde 14,8) adresi takip ediyor.

(0) (0)
10ur 09.01.2020 17:11

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol