Dizilerin ilk yayınlanmaya başladığı zamanlar, günümüzdeki gibi ileri sar, geri sar, canım sıkıldı yarın izlerim falan gibi imkanlar yoktu. Televizyonda o an ne varsa izlenir, takip edilen dizinin de yeni bölümü 1 hafta boyunca merakla beklenirdi.

Artık Netflix, Amazon gibi platformların popülerleşmesiyle birlikte çok daha fazla içeriğe ulaşmak ve bu içerikleri istediğin zaman izlemek mümkün.

Eskiden her sene bir yabancı dizi rakiplerinin arasından sıyrılır ve fark yaratarak adından söz ettirirdi.

İşte 1979 ve 2001 yılları arası en popüler diziler. Peki sizin doğdunuz yıl en popüler dizi hangisiydi?

  • 1979: All in the Family

All in the Family 1971 yılında yayınlanmaya başladığında, Bunkerlar Happy Days ve The Brady Bunch gibi sit-comlardaki aile portresine oldukça zıt gözüküyordu. Dizi, izleyicilere kendi ‘mükemmelikten uzak’ aile hayatlarını hatırlatarak televizyonun geleceğine dair önemli bir ilham kaynağı oldu.

  • 1980: Charlie’s Angels

Farrah Fawcett, Jaclyn Smith ve Shelley Hack gizemli ve ortalıkta gözükmeyen patronları Charlie’nin komutasında görevden göreve koşan üç meleği canlandıran orijinal isimlerdi. 1976 yılından 80’lerin başlarına kadar yayınlanan dizi, döneminin en büyük hitlerinden biri haline gelmişti.

  • 1981: M*A*S*H

Kore Savaşı esnasında orada yer alan bir askeri sıhhiye ekibini konu alan dizi, 70’lerin en popüler dizilerinden biri olarak tam 11 sezon devam etmişti.

  • 1982: Knight Rider

80’li yıllar biraz daha uzun sürseydi, muhtemelen eğlence sektörünün ‘cheesy’ işleri bir bedene kavuşarak dönemin kültürünü elinde bulundurmasının yanında bir de fiziksel dünyaya hükmetmeye başlayacaktı. Bu dönemin en önemli yapımlarından biri de şüphesiz David Hasselhoff‘un dizisi, Knight Rider. Dizi, robotik arabasından da yardım alarak adaletsizliğe karşı savaşan Michael Knight’ın maceralarını konu alıyordu. Gerek jenerik müziği gerek ise Michael Knight’ın ikonik arabası KITT ile popüler kültüre damgasını vuran Knight Rider, ülkemizde de son derece ünlü bir dizi olmuştu. Hangi yaşta olursanız olun, Knight Rider dizisinin tema müziğini en az bir kez duymamış olmanız mümkün değil.

  • 1983: Cheers

80’li yılların başlarında yayınlanmaya başlayan Cheers, bir sit-com grubu için en ideal cast seçimlerinden birine sahipti. 1993 yılında final yapana dek popüler kalan dizi Kristie Alley, Woody Harrelson, Ted Danson ve Kelsey Grammar gibi birçok oyuncunun da kariyerini başlatan yapımdı.

  • 1984: Miami Vice

Miami Vice yalnızca iki gizli dedektifin maceralarını anlatan bir dizi olmakla kalmamış, aynı zamanda yayınlandığı dönemin bir yaşam tarzı haline gelmişti. Dizinin yıldızları Don Johnson ve Philip Michael Thomas‘ın kıyafet tercihleri uzun yıllar boyunca modaya yön verdi. Dizinin yayınlandığı dönemde ana karakterlerin saç kesimlerinden giydikleri şeylere kadar birebir taklitlerini gündelik hayatın her köşesinde görmek mümkündü. 1990 yılına kadar yayınlanan dizi, peak noktasına 80’li yıllarda ulaştı.

1985: The Dukes of Hazzard

The Dukes of Hazzard dizisi Bo, Luke ve Daisy Duke gibi günümüzde dahi halen hatırlanan karakterleriyle yayınlandığı altı yılın çok ötesinde bir etki bıraktı. Popüler dizinin 2005 yılında bir sinema filmi uyarlaması da yapılmıştı.

  • 1986: The A-Team

Mr. T, Dirk Benedict, George Peppard, Dwight Schultz ve Savaş Ay’dan oluşan (evet, şaka) A Takımı dört eski özel harekat askerinin tekrardan bir amaç için bu sefer bağımsız olarak bir araya gelişlerini konu alıyordu. Aksiyon dolu dizi beş yıl sürdü ve 1987 yılında iptal edildi.

  • 1987: Married… with Children

Married… with Children dizisi 1987 yılından başlayarak 10 sezon boyunca devam etti. Uzun bir süre ekranlarda kalan dizinin karakterleri ve izleyiciler arasında oldukça sıkı bir bağ oluşmuştu. Aktör Ed O’Neill, hayatından nefret eden stereotipik bir emekli futbolcuyu canlandırdı ve dizi onu ve ailesini konu aldı.

  • 1988: Magnum P.I.

Tom Selleck, 80’lerin ortasında Magnum P.I.’da rol alarak tek başına bir bıyık akımı başlatmış oldu. Hawaii’de yaşayan genç bir özel dedektifin maceralarını anlatan dizi sekiz sezon devam etti.

  • 1989: Who’s the Boss?

Sit-com tarihinin de en popüler yapımlarından olan Who’s the Boss? beş sezon yayınlandı ve 1989 yılında peak popüleritesine ulaşmıştı.

  • 1990: Seinfeld

Seinfeld, NBC’nin 90’ların başındaki en önemli dizisiydi. Dört arkadaşın New York’da yaşadıkları aşk, iş ve gündelik hayatlarını konu alan dizi stand-up komedyeni Jerry Seinfeld’in üzerine kuruluydu. Jerry, George, Elaine ve Kramer gibi karakterler dizi tarihinin en komik sekanslarına imza atarak günümüzde dahi popülerliklerini sürdürüyor. Seinfeld, yalnızca yayınlandığı dönemin popüler bir işi olmakla kalmayıp sit-com türüne yön veren yapım oldu. Ünlü yapım kendisinden sonra aynı türün popüler temsilcileri haline gelen Friends, Coupling ve How I Met Your Mother gibi dizilere de birçok konuda ilham kaynağı haline geldi.

  • 1991: Baywatch

Baywatch dizisi oldukça basit bir konsepte sahipti. Birbirinden çekici can kurtaranların sahil kenarındaki dramalarla dolu günlerini anlatan Baywatch, 11 sezon sürdü. Hollywood’un önemli isimlerinden David Hasselhoff ve Pamela Anderson gibi isimler de Baywatch dizisinde yer almıştı.

  • 1992: Law and Order

1992 yılından bu yana bir Law and Order spin-offuyla karşılaşmadığımız yıl sayısı azdır. 1992 yılında yayınlanmaya başlayan dizinin orijinal kadrosunda Jerry Orbach, Angie Harmon, Sam Waterston ve Jesse L. Martin yer alıyordu.

  • 1993: The X-Files

51.Bölge’ye toplu ziyaret yapılan bugünlerde bilim-kurgunun popüler kültürde kapladığı yerin büyüklüğü aşikar. The X-Files, bilim kurgu türünü televizyon ekranlara başarıyla taşıyan yapımlardan biriydi. David Duchovny ve Gillian Anderson‘ın iki FBI ajanına hayat verdiği dizi 1993’ten 2003 yılına kadar yayınlandı. Dizi, kendi türünde en uzun süre yayınlanan yapım olma ünvanına da sahip.

  • 1994: Friends

1994 yılında NBC’de yayınlanmaya başlayan Friends, büyük bir hızla döneminin en büyük hiti haline geldi. New York’da yaşayan altı kişilik bir arkadaş grubunun gündelik hikayelerini konu alan Friends, halen popüler kültürün en büyük öğelerinden biri. Dizinin her bir oyuncusu final sezonunda bölüm başına yaklaşık 1 milyon dolar kazandı.

  • 1995: The Simpsons

Springfield isimli hayali bir kasabada yaşayan Homer Simpson ve ailesini konu alan yetişkin animasyon dizisi The Simpsons, 1989 yılında yayınlanmaya başladı ve televizyon tarihinin en uzun süre devam eden yapımlarından biri oldu. Dizinin 31.sezonu 2019 yılında yayınlanacak.

  • 1996: The Fresh Prince of Bel-Air

90’larda yaşayan her çocuk ve genç, The Fresh Prince of Bel-Air dizisinin tema müziğine aşinadır. Will Smith‘in çıkış yaptığı dizi olan The Fresh Prince of Bel-Air, popüler kültürde halen önemli bir yere sahip.

  • 1997: South Park

1997 yılında yayınlanmaya başlayan South Park, açık sözlü ve her çevreye dokunduran mizahıyla kısa sürede bir hit haline geldi. Eric Cartman, Kyle Broflovski, Stan Marsh ve Kenny McCormick gibi popüler kültürün çok önemli elementleri haline gelmiş karakterlere sahip olan ve günümüzde halen devam eden South Park dizisi için geçtiğimiz haftalarda üç yeni sezon daha onaylanmıştı. South Park, yalnızca bir dizi olarak kalmayıp tıpkı The Simpsons gibi eğlence sektörünün tüm alanlarında kendi markasını yaratmayı başardı.

  • 1998: That ’70s Show

That ’70s Show, 1970’li yılların her şeyin çok daha basit olduğu günlerine dönerek Wisconsinli bir grup gencin gündelik hayatlarındaki hikayeleri konu alıyordu. Dizinin kadrosunda Ashton Kutcher, Wilmer Valderrama, Topher Grace, Danny Masterson, ve Laura Prepon gibi o dönemin yükselen yıldızları yer aldı.

  • 1999: The Sopranos

The Sopranos, yalnızca 1999 yılının değil televizyon tarihinin en önemli yapımlarından biri. New Jerseyli bir mafya babası Tony Soprano ve yakınındakilerin hikayelerine odaklanan The Sopranos dizisi, altı sezon sürdü ve günümüzde halen önemli bir hayran kitlesine sahip. Bugün dahi internet üzerinde The Sopranos dizisinin doğaüstü olaylar içeren bir arka planı olduğuna dair teorilere rastlamanız mümkün.

  • 2000: The West Wing

2000’li yılların başında televizyonlar çıtır çerezlik sit-comlardan çok daha ciddi yapımlara geçiş yapmaya başlamıştı. Bu dönemin en ünlü dizilerinden biri de Aaron Sorkin’in The West Wing’i oldu. Politikanın çirkin yüzünü gösteren politik drama dizisi The West Wing, yayınlandığı altı sezon boyunca birçok ödül aldı.

  • 2001: Family Guy

Seth Macfarlane tarafından yaratılan Family Guy, halen devam eden yapımlardan biri. 1999 yılında yayınlanmaya başlayan ve 18.sezonuna hazırlanan Family Guy, Peter Griffin ve ailesinin dilini esirgemeyen bir mizahi anlatım eşliğindeki maceralarını konu alıyor.

(0) (0)
zazazula 13.01.2020 10:46

Bu dizilerin bir çoğu hala popüler durumda. Amerikalılar ne dizi yapıyor be kardeşim..

(0) (0)
kullaniciad 13.01.2020 11:36

Friends'i tek geçerim tabi ki. Listede ne iyi dizi o

(0) (0)
ahmet9062 13.01.2020 11:36

Dallas ı nasıl unuturum sokaklarda insan kalmazdı

(0) (0)
Memet 13.01.2020 21:38

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol