Her yıl 8 Mayısta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olan Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde izlenebilecek kadın temalı filmler için açılan başlık.

(0) (0)
astarafil 08.03.2019 12:36

1. Woman on the Verge of a Nervous Breakdown (1988)

Çılgınca bir uluslararası başarının da sahibi olan, Almodovar‘ın Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar‘ı bizi, telesekreteriyle başı belada olan, terkedilmiş aşık kadın Pepa‘yla (Carmen Maura) tanıştırıyor. Hayatının aşkı Ivan (Fernando Guillen) tarafından ilişkilerine son verilmiş ve kalbi kırık Pepa, acılarını çekmek üzere yalnız kalamayacaktır. Yakın arkadaşı genç ve flörtöz Candela, bir teröriste aşık olmuştur. Ivan’ın oğlu ise Pepa’nın Ivan’la birlikte oluşturduğu aşk yuvasını kiralamak üzere bilmeden çıkagelir. Ivan’ın akıl hastası karısı, dolu silahlarla gelip bu curcunaya katılacak son karakter olurken Ivan, yeni sevgilisi ile Stokholm’e uçmayı planlamaktadır. Ancak bu uçak, Candela’nın terörist aşığı ve arkadaşları tarafından kaçırılmak üzeredir. Sinemada kadın karakterleri her zaman mükemmel bir incelikle işleyen usta yönetmen Almodovar’ın Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar’ı, trajikomik karakterleri ve hikayesi ile kaçırılmaması gereken bir güzellik.

(0) (0)
metin67 08.03.2019 12:36

2. Thelma and Louise (1991)

Erkek arkadaşından bıkan Arkansaslı garson kız Louise (Susan Sarandon), ihmalkar ve cinsiyet ayrımcısı kocasıyla birlikte sıkıcı bir hayatı olan arkadaşı Thelma’yı (Geena Davis) ayartır. Birlikte özgürlükle dolu bir hafta sonu araba seyahatine çıkarlar.

İlk uğradıkları yer olan barda gevşeyip dans ederler ve yöre erkekleriyle eğlenip hoş bir akşam geçirirler. Ancak bir adam Thelma’yı park yerine kadar izleyip tecavüze yeltenince Louise yetişip onu öldürmek zorunda kalır. Polisin kendilerine hiçbir zaman inanmayacağı paranoyasına kapılan kadınlar kaçmaya karar verirler ve bir anda kanun kaçağı durumuna düşerler. Son olaylardan kötü etkilenen Thelma, kafayı toparlamak için genç bir kovboy olan J.D (Brad Pitt) tek bir gecelik bir ilişki yaşar ve işler böylece daha da sarpa sarar.

Yönetmen Ridley Scott’ın bu çok meşhur feminist yol filmi, 1990’ların en iyi filmleri arasında yerini çoktan aldı. Bıçak Sırtı ve Alien’la birlikte yönetmenin en iyi işlerinden biri sayılan Thelma ve Louise, eşsiz bir senaryo ve kusursuz bir görüntü yönetimi ile göz alıcı bir yapım.

(0) (0)
atlantikos 08.03.2019 12:37

3. Erin Brockovich (2000)

Parası, işi ve geleceğe dair hiçbir umudu olmayan Erin Brockovich, çok zor bir durumdadır. Hiç suçu olmadığı bir araba kazasına karışan Erin, bir anda kendisini daha da kötü olayların içinde bulur. Hiçbir seçeneği kalmayan Erin, avukatı Ed Masry‘nin (Albert Finney) hukuk bürosunda çalışmak için onu ikna eder.

Burada çalışırken gayrimenkul dosyalarındaki bazı tıbbi kayıtlara rastlar. Kafası karışır ve aradaki bağlantıyı sorgulamaya başlar. Bu konuyu araştırmak için Ed’i ikna eden Erin, yöre halkının kullandığı suyun kirli olduğunu, bu gerçeğin onlardan saklandığını ve bu sebeple orada yaşayan insanların birtakım ciddi hastalıklara yakalandıklarını öğrenir.

(0) (0)
seyir 08.03.2019 12:38

4. Iron Jawed Angels (2004)

Yönetmenliğini Katja Von Garnier’ın yaptığı ABD yapımı bu dram filmi, Amerikan tarihindeki önemli bir olayı konu alırken, cesur, başarılı ve genç eylemci Alice Paul ve Lucy Burns’ün gerçek yaşam hikayelerini anlatıyor. Amerikan kadınlarının oy kullanma hakkını elde etmesi için pek çok riski göze alan Alice’e ünlü oyuncu Hillary Swank hayat verirken, Lucy’yi ise Frances O’Conner canlandırıyor.

(0) (0)
maxrop 08.03.2019 12:38

5. Volver (2006)

Uluslararası festivallerde büyük beğeni kazanan Volver filminde, hayatını en zor koşullarda bile kazanmak için elinde geleni hiç gocunmadan yapan Raimunda, ailesine bakabilmek için birden fazla işte çalışmaktadır. Ablası Sole, onun kadar savaşçı bir yapıya sahip değildir. Yine de kuaförlük yaparak para kazanır. Kendi hallerinde yaşayan bu insanlar, bir gün halalarının vefat haberini alırlar. Halasının cenazesine ablası ile beraber gitmek isteyen Raimunda, gittiği yerde daha keskin bir acı ile karşı karşıya gelecektir. Öte yandan Sole da cenazede hayatının şokunu yaşayacaktır. Yıllar önce bir yangına kurban giden anneleri geri dönmüştür. Hem kızlarının hem de torununun ona ziyadesi ile ihtiyacı vardır.

(0) (0)
barishasan 08.03.2019 12:38

6. 4 Months 3 Weeks and 2 Days (2007)

Çavuşesku’nun tuhaf bir komünizmi hayata geçirdiği Romanya’da değişim rüzgarları esmektedir. Bürokratik rejim köhneleşmiş, insanlara vaadedilen sosyalizm başarısız bir devlet kapitalizmine dönüşmüştür. İşte bu gri ülkenin gri okullarından birinde öğrenci olan Otilia ve Gabita, aynı zamanda da oda arkadaşıdırlar. Gabita’nın hamile olduğunu öğrenmesi ile büyük bir sorunla karşı karşıya kalacaklardır. Çünkü Romanya’da kürtaj yasaktır. Fakat her yasağın kendisine bir de ’yasak delici’ alternatif sistem yarattığı düşünülürse buna da bir çözüm vardır. Kürtaj, yasal olmayan yollardan yapılacaktır. 2007 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’nün sahibi olan film, festivalde gösterildiğinden beri büyük ilgi ve övgü ile karşılandı. Romen sinemasının Rönesansı olarak nitelendirilen film, sağlam senaryosu, akıcı ve inandırıcı diliyle dikkat çekiyor.

(0) (0)
nokimon 08.03.2019 12:39

7. Desert Flower (2009)

Üç yaşındayken Somali’deki kabilesinde sünnet edilen, 13′ünde evlendirilen, nihayet Afrika’dan kaçıp en sonunda Amerika’da süper model olan ve bugün BM adına kadın sünnetine karşı faaliyet gösteren bir kadının azim dolu hikayesi… Waris Dirie‘nin kendi hayatını anlattığı biyografik eseri Çöl Çiçeği‘nden yine aynı isimle sinemaya uyarlanan film, kadın olmanın bedelini çok küçük yaşlarda ödeyen tüm kadınların mücadelesini temsil etmekte.

(0) (0)
Darko 08.03.2019 12:39

8. Caramel (2009)

Beyrut’ta bir güzellik salonunda birbirinden farklı beş kadın… Layale, Rabih’i sevmektedir ancak Rabih evlidir. Nisrine, Müslümandır ve yaklaşan nikah günü onu ölesiye korkutmaktadır çünkü bakire değildir. Rima, erkeksi tavırları ile diğerlerinden farklıdır ve kadınlara farklı bir açıdan yaklaşır. Özellikle de uzun saçlı ve güzel olanlara. Jamale, yaşlandığını reddetmektedir. Rose, hasta ablasına bakarken hayatını harcamış bir kız kurusudur. Nadine Labaki’nin hem başrol oynayıp hem yönettiği Caramel, hikayesini harika bir doğu batı senteziyle sunmayı başaran sımsıcak bir film.

(0) (0)
seaman_engineer 08.03.2019 12:39

9. Where Do We Go Now? (2012)

Karamel’in olağanüstü başarısının ardından Nadine Labaki, senaryosunu yazdığı, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenip rol aldığı son filminde dinsel çatışmaları ve savaşın anlamsızlığını, kadınların kıvrak zekası üzerinden eleştiriyor. Cannes’daki dünya prömiyerinde dakikalarca ayakta alkışlanan Labaki’nin mizah ve içtenlikle dolu filmi, memleketi Lübnan’da, hiçliğin ortasındaki küçük bir köyde geçiyor.

Savaşın ardından yaralarını sarmaya çabalayan köylüler, Müslümanı Hıristiyanı huzur içinde, omuz omuza birlikteliklerini sürdürmekteler. Ne var ki dini çatışma haberleri, zaten hassas olan dengeleri bozmak üzeredir. Şiddet girdabına kapılmamaları için erkeklere hakim olma görevini, ne pahasına olursa olsun yine kadınlar üstlenecektir.

(0) (0)
fozcan 08.03.2019 12:40

10. Ladies First (2017)

Kadınlara her alanda gereken ilgi verildiğinde çok başarılı olmaktadırlar. Bunun binlerce kanıtı vardır ve bu konuya dikkat çekmek isteyen Hint sineması Bollywood, harika bir projeye imza atmıştır. Genelde güreşçilerin yetiştirildiği bu milyarlık nüfusun olduğu ülkede, başka spor dallarında da başarıların ardı arkası kesilmez. İzleyeceğiniz bu kısa belgeselde tam da bu olay anlatılmıştır. Hindistan’ın Ratu köyünde kadın haklarının kısıtlı olduğu yoksul bir ortamda doğan Deepika Kumari, 18 yaşında dünyanın bir numaralı kadın okçusu olur.

(0) (0)
uplight 08.03.2019 12:40

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol