Colin Trevorrow ve Derek Connolly tarafından kaleme alınan serinin son filmi Star Wars: Duel of the Fates'in internete sızan senaryosudur.

Geçen yılın sonunda vizyona giren Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi – Star Wars: The Rise of Skywalker, olumlu yorumlar kadar olumsuz yorumlar da almasıyla adından söz ettirdi. Star Wars: The Force Awakens’ın da yönetmeni olan J.J. Abrams‘ın yönettiği The Rise of Skywalker, kimileri için yeni üçlemeyi iyi bir yerde noktalayan, aksiyon sahneleriyle kendini izlettiren bir film olarak yorumlanırken; kimileri için de Star Wars hayranlarını memnun etmeye çalışmaktan öteye gidemeyen ve hikâye akışındaki tutarsızlıklarıyla dikkat çeken bir film olarak dikkat çekti. Bununla beraber özellikle The Last Jedi’da Güç ile ilgili söylenen her şeyi adeta yok sayan bu film, J.J. Abrams ve Chris Terrio‘nun filmin senaryosunu yeniden yazmasının beraberinde getirdiği sorunlarla üçlemeye buruk bir şekilde veda etmemize sebep oldu.

Senaryo demişken, bilindiği üzere yeni üçlemenin son filminin senaryosunu ilk başta Colin Trevorrow ve Derek Connolly kaleme almış ancak Lucasfilm ve Colin Trevorrow arasındaki fikir ayrılıkları, filmi yönetmesi beklenen Trevorrow’un projeden ayrılmasına neden olmuştu. Sonuç olarak J.J. Abrams ve Chris Terrio’nun yazdığı senaryo, filmde kullanıldı. Ancak kısa bir süre ortaya çıkan bir haber, sinema dünyasında büyük bir etki yarattı.

Colin Trevorrow ve Derek Connolly’nin Kaleme Aldığı Star Wars Filmi Star Wars: Duel of the Fates Adını Taşıyor

Her şey Making Star Wars isimli bir internet sitesinin paylaştığı bir haberle başladı. Geçtiğimiz aralık ayının başında Making Star Wars sitesi, Colin Trevorrow ve Derek Connolly’nin yazdığı senaryoyu sızdırmış, bu senaryoda da Rey’in orijiniyle ilgili detaylar yer almıştı. Buna göre Rey, Leia’nın yardımcısının kızı olarak hikâyede konumlanıyordu. Çıkan bu haberden hemen sonra Colin Trevorrow, Twitter hesabından bu olayı çürütmüş ve yazdıkları senaryoda Rey’in orijin hikâyesinin bu şekilde olmadığını belirtmişti. O dönemde Making Star Wars sitesinin yanlış haber yaptığı da gün yüzüne çıkmıştı. Ancak daha sonra Rey karakteriyle ilgili söylenen bu detayın, Harry Potter and the Cursed Child’ın senaristi Jack Thorne’un yazdığı senaryoda yer aldığına dair bir haber ortaya çıkmıştı.

Buraya kadar her şeyin karmaşık göründüğünün farkındayız ancak bundan sonra söyleyeceklerimiz olayları biraz daha aydınlatacak. Hem The John Campea Show’da hem de kendi YouTube kanalında sinema dünyasında olup bitenler hakkında görüşlerini paylaşan Robert Meyer Burnett‘in YouTube hesabından yayınladığı bir videoya göre Colin Trevorrow’un Star Wars filmi için yazdığı senaryo sızdırıldı. İsmi Star Wars: Duel of the Fates olarak belirlenen bu senaryoda, The Rise of Skywalker’da görmediğimiz birçok şey yer alıyor. Senaryoda nelerin yer aldığına yakında bakalım:

Senaryosu İnternete Sızan Star Wars: Duel of the Fates’ten Öne Çıkan Detaylar

Star Wars: Duel of the Fates’de, her Star Wars filminde gördüğümüz açılış metni şu şekilde yer alıyor:

FIRST ORDER’ın hâkimiyeti galaksinin en uzak yerlerine yayıldı. Sadece birkaç gezegen işgal edilmedi. Haince eylemler ölümle cezalandırılırken; giderek artan huzursuzluğu boğmaya kararlı olan Yüce Lider KYLO REN komşu sistemler arasındaki tüm iletişimi kesti. GENERAL LEIA ORGANA liderliğindeki Direniş, yok edilmelerini önlemek ve özgürlük yolunu açmak için gizli bir görev planladı …

Buradan anladığımız kadarıyla Duel of the Fates, First Order’ın daha çok etkin olduğu ve gezegenlere hükmettiği bir zamanda geçiyor. Kylo Ren, gücünü artırmak için gözünü kırpmadan her şeyi yapabileceğini gösterirken; Leia ise bu kötü düzene dur demek ve özgür olmak için etkili bir plan hazırlıyor. Leia’nın planını hayata geçirmede Finn ve Rose öncü isimler oluyor. Buradan da konuyu Rose’a getirmekte fayda var. Hatırlayacak olursanız Star Wars: The Last Jedi’ın ardından seksist ve ırkçı yorumlara maruz kalan Kelly Marie Tran’in, Star Wars: The Rise of Skywalker’daki rolünün kayda değer ölçüde kısaltılmış olması dikkat çekmişti. J.J. Abrams’ın gözünde adeta yok sayılan Rose karakterinin, Duel of the Fates’te daha çok etkin olması bu karakterin boşa harcanmadığını gözler önüne serdi.

Ayrıca The Force Awakens’da First Order’dan kaçmasıyla hikâye açısından ilginç bir karakter olacağının sinyallerini veren Finn karakterinin hikâyesinin de Duel of the Fates’te daha geniş bir çapta ele alındığını görüyoruz. The Rise of Skywalker’da Finn’in hikâyesinin noktalanmamış olması izleyici de bir parça hayal kırıklığı yaratmıştı. Peki Rey karakterine ne oldu? Sızdırılan senaryoya bakacak olursak, Rey’in Palpatine ile hiçbir akrabalığı bulunmuyor. Yani Rey’in, Palpatine’in torunu olması gibi bir durum yok. Dahası Palpatine, Duel of the Fates’de hiçbir şekilde görünmüyor. Sadece bir sahnede kısaca bahsi geçiyor.

Star Wars: Duel of the Fates’in Sonunda Rey, Yeni Jedi Jenerasyonunu Oluşturacak Çocukları Eğitmeye Başlıyor

Filmin son perdesinde yaşananlar The Last Jedi ile Duel of the Fates arasında oldukça güçlü bir bağ kurulmasını sağlıyor. Güç’e duyarlı olan çocukları toplayan Finn ve Rose, yeni Jedi jenerasyonunu oluşturacak bu çocukları eğitmesi için Rey’e götürüyor. Bu çocuklar arasında The Last Jedi’ın sonunda elinde süpürgeyle gördüğümüz çocuk da yer alıyor.

Ortaya çıkan bu detayları duyunca Duel of the Fates’in, hikâye akışı ve üçlemenin önceki filmleriyle tutarlılık anlamında The Rise of Skywalker’dan daha iyi bir şekilde yazıldığını farkına varıyoruz. Ayrıca kamera arkasında yaşanan değişikliğin ardından senaryoda böylesine önemli değişiklikler yapılmış olması, yeni üçlemenin baştan hazırlanmış ana bir plan olmadan çekildiği yönündeki eleştirilerin ne kadar haklı olduğunu gözler önüne seriyor.

Robert Meyer Burnett’in YouTube hesabından yayınladığı videoyu buradan izleyebilir ve sızdırılan senaryonun detaylarına buradan bakabilirsiniz. (Filmloverss'tan alınmıştır)

(0) (0)
firro 16.01.2020 17:30

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol