Dizilerin sürelerinin uzadığı yetmiyormuş gibi bir de reklamların aşırı uzunluğu çıktı başımıza. Eskiden diziler 40 dakikaydı ve reklamlarla da ona göre verilirdi. Şimdi diziler 3 saat sürdüğü için reklam sürelerinde de uzatmaya gittiler. Tam olarak tarihini hatırlamıyorum ama bununla ilgili kanun falan çıkmıştı. Belli bir süreye kadar reklam verilebiliyordu. Gayet de güzeldi. Sonradan yine bu kural yalan oldu tabi ki. Tv8 bir reklam veriyor, maaşallah 20 dakika... Reklam mı izleyelim yayınlanan programı mı? Kim el atacak bu işe anlamadım ben de.

Bu kadar uzun reklamların bence yarardan çok zararı var. Bir süre sonra izlediğim şeyi yarım bırakmak zorunda kalıyorum. Televizyon sektörü bu feryadımızı duysa da bu işe artık bir son verilse...

(0) (0)
welwet 31.12.2019 12:38

welwet kardeş senin şikayet edip de net hatırlayamadığın konu hakkında ben de küçük bir katkı yapayım RTÜK amca reklamlarla ilgili olarak aynen şu kuralları koymuş:

1- "Program İçi Reklam Kuşakları" için maksimum yayın süresi 6 dakikadır.

2- Aynı program içinde yayınlanan birbirinden bağımsız iki "Program İçi Reklam Kuşağı" arasında en az 20 dakika süre olmalıdır.

3- "Program Önü/Arası Reklam Kuşakları" için maksimum yayın süresi 6 dakikadır.

4- Aynı program içinde yayınlanan birbirinden bağımsız iki "Program İçi Çerçeve/Bant Reklam Kuşağı" arasında en az 10 dakika süre olmalıdır.

5- "Program İçi Reklam Kuşakları" ve "Program Önü/Arası Reklam Kuşakları"dışında kuşak açılamaz, ayrıca "BBR/Advertorial/Seperator Reklam Kuşakları" açılamaz.

6- Sanal reklamlar ve sanal logolar 5 dakikada bir çıkabilir ve maximum 8 sn olabilir.

7- Reklamların toplam yayın süresi kanalın günlük yayın süresinin % 20'ini geçemez.

8- Telemarketing yayınlarının toplam süresi kanalın günlük yayın süresinin %5'ini geçemez.

9- Canlı advertorial” ve "özel-tanıtıcı spot" reklamlar Off prime-time'da maksimum 60sn’yi geçmeyecek şekilde saatte 1 adet olarak yayınlanabilecek.

10- Canlı advertorial ve "özel-tanıtıcı spot" reklamlar, 19:00-23:30 saatleri arasında yine 60 saniyeyi geçmeyecek ve kuşakta yayınlanan reklamlardan farklı olmak üzere,bağlı bulunduğu kuşak süresine dahil olmak kaydıyla yayınlanabilecek.

11- 12 dakikadan kısa programlarda ön reklam açılmaz.

12- Reklamlar jenerikle başlayıp, jenerik ile bitecek. Bunun dışında reklam amaçlı bir uygulama olmayacak. LReklam Kuşakları açılamaz.

13- Programın son kuşağı ile hemen sonra gelen program önü reklam arası en az 5 dakika olmalıdır.

14- Spor müsabakaları: sanal ve alt bantların yerleştirme sıklığı 2,5 dakikadan az olmayacak şekilde yayınlanabilir ve maximum 8 sn olabilir.

(0) (0)
ferro 31.12.2019 12:43

Sinema ve televizyon için yapılmış filmler, haber bültenleri ve çocuk programlarının yayın sürelerinin 30 dakikadan fazla olması halinde, ilk 30 dakikada reklam ve tele-alışverişle yayının kesilmesine izin verilmiyor. İlk 30 dakikadan sonra ise her 30 dakikalık bölümüne, en fazla bir defa ve istenilen zamanda kesilebilecek şekilde reklam ve tele-alışveriş yerleştirilebiliyor.

(0) (0)
honey pie 31.12.2019 12:45

14 maddelik kural var. Kim uymuş bunlara? Denetleyen var mı? Önemli olan kuralı koyduktan sonra denetlemek. Bizim ülkede maalesef böyle bi kültür oluşmuş. Kuralı koyalım, isteyen uyarsa uyar... Güzel işmiş valla

(0) (0)
seray323 31.12.2019 12:46

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol