Türk dizilerine genel olarak halk tarafından daima bir önyargı mevcuttur. Özellikle son dönem dizilerde karşımıza sıkça çıkan mafyalar ve silahlar izleyiciyi bıktırmış durumda. Ergenliğinin zirvesindeki bir ergen değilseniz elbette bu dizileri izlemek işkence haline gelebiliyor.

Ama Türk dizi tarihi daima böyle dizilerden ibaret değildi. Toplumsal konulara dikkat çeken, farkındalık yaratmak isteyen birçok dizimi var.

İşte o dizilerden bazıları:

11. Bu Kalp Seni Unutur Mu, 2009, IMDb: 6,0


12 Eylül Darbesi ve sonrasında insanların yaşadığı acıları anlatan dizide hem sol hem de sağcı örgütlerin yaşadıkları anlatılıyor. Yayınlandığı dönemde çok ses getirmese de dizi, siyasi sorunların insan hayatına nasıl yansıdığını çarpıcı bir şekilde televizyon ekranlarına yansıtmayı başarmıştı.

Yönetmenliğini Aydın Bulut’un gerçekleştirdiği dizinin senaryosunu ise Nilgün Öneş kaleme almıştı. Dizinin başrollerinde Berrak Tüzünataç, Melis Birkan, Bülent İnal, Okan Yalabık gibi önemli oyuncular yer almıştı.

10. Yabancı Damat, 2004, IMDb: 6,5


Zaman zaman gündeme gelen Türk- Yunan gerginliğini Nazlı ve Niko’nun aşkı üzerinden anlatan bu aile dizisi, iki ülke arasındaki dostluğun önemine yaptığı vurgu ile her seferinde içimizi ısıtıyordu. Bu yüzden biz de toplumsal mesaj veren Türk dizileri arasında Yabancı Damat’a da yer açtık.

Yönetmenliğini Yağmur Taylan ve Durul Taylan’ın gerçekleştirdiği dizinin senaryosu ise Sulhi Dölek ve Selin Tunç’a ait. Başrollerini Nehir Erdoğan ve Özgür Çevik’in paylaştığı dizide Arif Erkin, Erdal Özyağcılar ve Sumru Yavrucuk gibi oyuncular da rol almıştı.

9. Aramızda Kalsın, 2013, IMDb: 7,3


Modern hayata karşı direnen mahalle kültürü, aile içi ilişkiler ve yardımseverlik kavramlarının ele alındığı dizi hepimizin içini ısıtmaya yeten bir hikayeye sahipti. Gaziantepli bir ailenin İstanbul’da hayata tutunma hikayesini anlatan dizide yaşanan bütün zorluklar sıcak bir aile ilişkisinin verdiği güçle çözülebiliyordu. Entrikaya ve kötücül duygulara yer vermeyen dizi, her şeye rağmen bir arada olabilen bir aileyi merceğine alıyor.

İşte bu yüzden toplumsal mesaj veren Türk dizileri arasında Aramızda Kalsın’a yer vermesek olmazdı. Ayrıca bu güzel dizinin yönetmenliğini Güzide Balcı, senaristliğini ise Selin Tunç üstlendiğini söylemeden geçmeyelim.

8. Kayıp Şehir, 2012, IMDb: 7,3


Kayıp Şehir farklı etnik kimliklere, toplumun itilmiş gruplarına (Afrika kökenliler, seks işçileri, çingeneler, sokağa itilmiş çocuklar, yoksullar vb) yer vermesi sebebiyle Türk dizi tarihinde önemli bir yerde duruyor. İstanbul gibi mozaik yapıdaki bir şehrin arka sokaklarında insanların yaşantılarına odaklanan dizide sosyal tabakalaşmanın mikro ve makro düzeydeki pek çok örneğini görebilirsiniz.

Ne yazık ki değeri bilinmeyip kısa sürede yayın hayatına son verilen dizinin başrollerinde Gökçe Bahadır, Nik Xhelilaj, İlker Kaleli, Nazan Kesal, Uğur Polat, Taner Ölmez ve Şebnem Hassanisoughi gibi önemli isimler yer almıştı. Cevdet Mercan’ın yönetmenliğini üstlendiği bu iddialı dizinin senaryo kadrosunda ise Yıldırım Türker, Murat Yurkulak, Seray Şahiner, Hakan Bıçakçı ve Leyla Olça gibi isimler var.

7. Mucize Doktor, 2019, IMDb: 7,6


Dizide Savant sendromlu otizmli bir doktorun tek hayali olan doktorluğu gerçekleştirmek için verdiği mücadele ve her seferinde karşısına çıkan toplumsal engeller anlatılıyor. Taner Ölmez’in oyunculuk kariyerinde zirveye ulaşmasını sağlayan dizide Onur Tuna, Sinem Ünsal, Özge Özder, Reha Özcan gibi oyuncular da yer alıyor.

Her bölümde normalliğin ne olduğu sorusuna ve otizmin bir hastalık olmadığına, bir farklılık olduğuna vurgu yapan dizi, Türk halkının da ilgisini çekti. Tohum Otizm Vakfı danışmanlığında çekilen dizinin yönetmenliğini Yusuf Pirhasan, senaristliğini ise Pınar Bulut gerçekleştirdi. Dizi, Güney Kore yapımı “Good Doctor”dan uyarlandı.

6. Fi, 2017, IMDb: 7,9


Can Manay adlı narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan bir psikoloğun Duru adlı genç ve güzel bir balerini elde etmek için şiddetin her türlüsüne başvurması etrafında kadın mücadelesi anlatılır. Bu mücadeleyi iliklerimize kadar hissettiren gazeteci Özge’nin araştırmacı ruhu ise bize medyanın kirli yüzü hakkında pek çok mesaj vermişti.

Mert Baykal tarafından yönetilen bu internet dizisinin senaristliğini ise Nüket Bıçakçı üstlendi. Hatırlarsanız dizi ünlü yazar Azra Kohen’in Fi-Pi-Çi üçlemesine dayanıyordu ve Kohen dizinin aslına uygun olmadığını öne sürerek yayından kaldırılmasını istemişti.

5. Avrupa Yakası, 2004, IMDb: 8,5


Bu dizi, her ne kadar güldürü niteliğinde olsa da basit bir komedi değil! Dizide modern hayatın ve o hayata ayak uydurmaya çalışan tiplerin (Burhan, Gaffur gibi…) yaşadığı bunalımlar ele alınıyor. Bu anlamda toplumsal mesaj veren Türk dizileri arasında gösterebileceğimiz Avrupa Yakası’nın yönetmenliğini Hakan Algül, senaristliğini ise Gülse Birsel üstlenmişti.

4. Masum, 2017, IMDb: 8,6


Erkeklerin maruz kaldığı toplumsal baskılar sonucu yaşadıkları bunalım, kutsal kabul edildiği için her koşula rağmen sürdürülen mutsuz evlilikler bu dizinin verdiği toplumsal mesajlar arasında. Dizinin genel olarak anlattığı konu ise emekli başkomiser Cevdet ve karısının bir gece küçük oğulları Yusuf’un getirdiği bir haber sonrasında yaşayacakları zorlu günlerdir. Berkun Oya’nın yazdığı bu internet dizisinin yönetmenliğini ise Seren Yüce gerçekleştirmiştir.

3. Behzat Ç., 2010, IMDb: 8,7


Behzat Ç. dizisi, ünlü yazar Emrah Serbes’in bir polis karakolunda 15 gün kaldıktan sonra oradaki yalan üzerine kurulu ilişkileri kaleme aldığı kitabı Her Temas İz Bırakır’dan esinlenerek oluşturuldu. Dizide emniyet teşkilatı içindeki kadrolaşma, Hrant Dink cinayeti ve HES’ler gibi konulara değinilmişti.

Bir polis ekibinin cinayetleri çözmesi sırasında yaşadıkları etrafında toplumsal mesajlar veren dizinin başrollerini Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman üstlenmişti. Yönetmenliğini Serdar Akar’ın üstlendiği dizinin senaryosunu ise Ercan Mehmet Erdem ve Birol Tezcan gerçekleştirmişti.

2. Leyla ile Mecnun, 2011, IMDb: 9,1


Senaryosunu Burak Aksak’ın kaleme aldığı, sonradan kitaba çevrilen dizinin hemen her bölümünde toplumsal mesaj veriliyordu. Türkiye’de yaşanan siyaset, eğitim vb alanlardaki sorunlar (buna en güzel örnek Mecnun’un açık öğretimden işletme okuyup kendisini ezik hissetmesiydi), yok olmaya yüz tutmuş “mahalle” kavramı Leyla ile Mecnun dizisinin verdiği en önemli mesajlardı.

Erdal Bakkal’ı, İsmail Abi’si ve Mecnun’u, Hırsız Yavuz’u ile verilen bu mesajlar izleyicinin gözüne sokularak değil komedi çerçevesinde veriliyordu. Türkiye’de sosyal mesaj vermenin en iyi yolunun güldürü türündeki içeriklerden geçtiğini kanıtlayan bu dizinin yönetmen koltuğunda ise Onur Ünlü ile Murat Onbul oturmuştu.

1. Şahsiyet, 2018, IMDb: 9,2


Yönetmenliğini Onur Saylak’ın, senaristliğini ise Hakan Günday’ın üstlendiği Şahsiyet dizisi hepimize adalet, toplumsal hafıza ve toplumun çürümeye yüz tutan yanları ile ilgili çarpıcı mesajlar veriyor. Haluk Bilginer’e bu yıl Uluslararası Emmy Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandıran dizide Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu, Hüseyin Avni Danyal, Cansu Dere ve Hümeyra gibi başarılı oyuncular yer alıyor.

Dizide emekli bir adliye memurunun Alzheimer hastalığına yakalanması sonrasında yıllardır ertelediği cinayeti işlemek için harekete geçmesi anlatılıyor. İnternet üzerinden yayınlanan Şahsiyet dizisini izlediğinizde eminiz ki, dediklerimizden fazlasını bulacaksınız.

(0) (0)
perde 07.02.2020 12:24

Leyla ile mecnun sadece absürt komedi. Nasıl toplumsal konulara atıfta bulunuyo ya?

(0) (0)
prontak 07.02.2020 15:05

Şahsiyet dizisini kesinlikle tavsiye ederim. En iyi Türk dizisi açık ara

(0) (0)
dibibidi 07.02.2020 15:05

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol