Türk dizilerinde eşcinsel karakterlerin azlığı ve hatta yokluğu belli olan bir durum. Fakat bu durum hep böyle değildi. Bu başlıkta Türk dizilerindeki eşcinsel karakterlere değineceğiz.

KAMPÜSİSTAN -MAHMUT:  Kanal D’de yayınlandığı 40 hafta boyunca iyi ratingler alan Kampüsistan dizisinde İstemihan Tuna’nın canlandırdığı konservatuar öğrencisi Mahmut, ilk bölümlerde eşcinselliğini belirtmiş ve okul “arkadaşları” tarafından hor görülmemişti, ki bu “arkadaşlar” arasında şu ara Tuğçe Kazaz da vardı(!)

Dizinin karakterlerinden Mine (şu anda Güldür Güldür Show’da izlediğimiz Aylin Kontente), Mahmut’a aşıktı ve onu “doğru” yola getirmeye kararlıydı. Başroldekiler falan fasa fiso, dizinin en güçlü kadını Mine’ydi. Yaklaşık 10-15 bölümde Mahmut’u doğru yola getirdi. Erkeklerden vazgeçirdi (!) ve yetmezmiş gibi Mahmut’tan hamile kaldı ve onunla evlendi. İnişli çıkışlı bir aşkları vardı ama Mahmut, Mine’yi asla terketmedi. Taş gibi delikanlıları görüp de içi gitmedi. Bize de öğretsene Mahmut nasıl oluyor bu? İnsan eşcinselliğini unutur mu veya tedavi olur mu bu şekilde? Zira Mahmut Mine’den daha feminendi. Yani kısacası Mahmut asimile oldu, heteroseksüel oldu, kayboldu!

BİR İSTANBUL MASALI-ZEKERİYA: ATV’nin en sevilen dizilerinden Bir İstanbul Masalı’ndaki Zekeriya (Emre Karayel), Mehmet Aslantuğ’un canlandırdığı patronun sağ koluydu. İlk bölümlerde pek varlık göstermezken sonra çeşitli imalarla şüphe götürmeyecek şekilde kendini bizlere açık etti. Hatta yanında bir erkekle yemek yerken de gördük Zekeriya’yı. Ve biz de umutlandık. Herhalde konuyu güzelce işleyecekler dedik. Sonra ne mi oldu? Hiçbir şey! Zekeriya dizide yer almaya devam etti ancak adamın cinsel yönelimi -ki  zaten bunu açıkla diye soran olmamıştı- ortadan kayboldu. Zekeriya kaldı ama cinsel yönelimi buharlaştı.

Zekeriya rolünü canlandıran Emre Karayel verdiği röportajda üzerine basa basa “ben eşcinsel değilim” demişti.

Dizinin yıllar sonra TV’de yayınlanan tekrar bölümlerinde Zekeriya’nın eşcinselliğini açıkladığı aşağıdaki sahne sansürlendi.

MÜKEMMEL ÇİFT-YİĞİT: Kanal D’nin 2010 yılında yayına giren dizisi Mükemmel Çift’in baş rollerinde Songül Öden ve Tardu Flordun vardı. Tardu Flordun’un canlandırdığı Bora karakteri, spiker olarak çalıştığı kanalın patronunun oğlu olan Yiğit’le (Tuğrul Tülek) aşk yaşayan bir biseksüeldi. Yiğit, Bora’nın baş roldeki kadın karakterle yakınlaşmasını kendine yediremiyordu. Türk televizyonlarının en bariz eşcinsel çiftinin  isimlerini altın harflerle LGBT tarihine yazdırmasına rağmen dizinin ömrü pek uzun sürmedi. Dizi 8 bölüm dayandı. Buna ek olarak TRT Çocuk kanalında program sunan Tuğrul Tülek, canlı yayınına 5 dakika kala kovulduğunu öğrendi. Tuğrul Tülek, TRT’deki işini eşcinsel rolü canlandırdığı için kaybetmişti.

KILIÇ GÜNÜ-BARIŞ: Osman Sınav’ın yönettiği ve ATV’de yayınlanan Kılıç Günü isimli dizideki iki eşcinselin yatakta olduğu sahne, kafa kesme ve tecavüz sahnelerini iştahla izleyen muhafazakar(!) TV izleyicisini şoke etti. Bu sahnede, zengin ve güçlü iş adamının oğlu Barış Kızıltan (Serdar Yeğin), duştan çıkıp yanına gelen erkek arkadaşının onu öpmek için uzanmasını el hareketiyle durdurmuştu. İki erkek de yarı çıplaktı. Sahne bundan ibaretti.

Ancak o zamanki TRT’nin genel müdürü dahil pekçok alakasız insan bu bir dakikalık sahneye tepki gösterince RTÜK, ATV’yi uyardı. Hızını alamayan RTÜK, dizinin tartışıldığı ve Habertürk’te yayınlanan tartışma programına da ceza kesmeye kalktı. Bütün bunların üzerine, yönetmen Osman Sınav’ın kendini savunmak adına(!) yaptığı “bu ahlaksızlıkları da göstermek istedim” açıklaması olanların üzerine mum dikti.

Ne mutlu ki, Kılıç Günü ekranlarda fazla tutunamadan 8 bölümde ekranlara veda etti.

ULAN İSTANBUL-NURSAÇ: Homofobik olmayan esprileriyle kalbimizi kazanan Ulan İstanbul, libidosu yüksek Maşuka (Demet Gül) karakterinin kuaför açmasını takiben diziye Nursaç isimli bir karakter ekledi. Anadolu şivesiyle konuşan çırak Nursaç karakterinin, feminen tavırları ve erkeklerle olan ilişkilere dair fazlaca yerinde olan tespitleriyle, eşcinsel olduğunun altı çizildi.

20 DAKİKA-ÖZGÜR: Baş rollerini Tuba Büyüküstün ve İlker Aksum’un paylaştığı ve Star TV’de yayınlanan 20 Dakika dizisinde Ushan Çakır’ın canlandırdığı Özgür karakteri, 16 Nisan 2013’teki bölümde eşcinsel olduğunu açıkladı. Açıklamasını “Bu ülkede kimliğimi saklamadan gezemezdim çünkü bu ülkede eşcinsel olmak suç” cümlesine yer vererek yapan Özgür’ün bu açıklaması sosyal medyada da bir hayli yankı buldu.

Dizinin bu sahnesinin videosu aşağıda

KALDIRIM ÇİÇEĞİ-MEMOŞ: Baş rollerinde, müşterilerini dudağından öptürmeyen fahişe rolünde Sibel Can, Hakan Ural ve Hande Ataizi’nin yer aldığı Kaldırım Çiçeği dizisinin eşcinsel Memoş karakterini Volkan Severcan canlandırıyordu. Trans oyuncuların da yer aldığı 1996 yapımı dizideki Memoş karakteri feminenliği bir hayli karikatürize edilmiş bir eşcinseldi.

Aşağıdaki videonun ilk dakikalarından itibaren bu karakterin olduğu sahneleri izleyebilirsiniz.

SEVGİNİN GÜCÜ-CAN: Volkan Severcan’ın eşcinsel bir karakteri canlandırdığı başka bir dizi ise Sevginin Gücü‘ydü. Hülya Avşar ve Tarık Tarcan’ın baş rollerinde olduğu ve 1993 yılında Show TV’de yayınlanan dizide, normal bir hayatı olan güzel bir kadının, fotomodellik ve mankenlik dünyasına adım atmasını anlatılıyordu. Volkan Severcan’ın canlandırdığı karakterin sevgilisi rolünde de manken Engin Koç vardı. Dizide, Hülya Avşar ve Merih Akalın‘ın da lezbiyenlik içeren sahneleri yer aldı.

Volkan Severcan’ın bu diziden alınan sahneleri aşağıda

KAYIP ŞEHİR - DUYGU: İlk transeksüel oyuncu olan Ayta Sözeri'nin canlandırdığı karakterdir. Başrollerini İlker Kaleli ve Gökçe Bahardır'ın oynadığı Kayıp Şehir dizisinde rol almıştır.

ERKENCİ KUŞ - CENGİZ

KİRAZ MEVSİMİ - OLCAY

AVLU - BADE: Oyunculuğu bıraktığını açıklayan Sevda Dalgıç, Avlu dizisindeki transeksüel kadın mahkum rolüyle ekranlara geri dönmüştü

KİRALIK AŞK - KORAY: Türk dizi tarihinde eşcinsel veya efemine bir karakter olarak adını altın harflerle yazdıran Koray karakteri, diziyi izleyen herkesin oldukça beğendiği bir isim olmuştu. Sempatik ve yaramaz tavırları sayesinde, izleyiciler Koray'ın sahnelerini iple çekiyordu. 

AVRUPA YAKASI - BURHAN ALTINTOP: Her ne kadar kadınlara ilgi duyduğunu dizide görüyor olsak da, bana göre gizli bir gaydi. Hal ve hareketleri, hiç kız arkadaşının olamaması vs. sayılabilir.

Behzat Ç. - Banu: Cinayet Büro Amirliği Komiser Yardımcısı rolünü canlandıran İlkyaz Arslan'ın, cinayet soruşturmasında tanıştığı Fatoş karakteriyle öpüşme sahnesi diziye damga vurdu.

 

(0) (0)
frekans41 03.09.2019 11:26

Burhan Altıntop maço bir karakterdir... (bkz:link)

(0) (0)
burhanaltıntop 03.09.2019 12:19

Sanılanın aksine çok fazla varmış. Gördükçe kanıksadık sanırım..

(0) (0)
fatihpelle 03.09.2019 12:33

Özellikle bu Koray ve Cengiz gibi karakterler bu duruma alışmamızı sağladı. Sürekli bu tarz tipler gördükçe insanlar normalmiş gibi algılamaya başladı

(0) (0)
biox2000 03.09.2019 12:35

Normal olan budur zaten. Bu insanlar hayatlarımızda olan insanlar. Evet çoğu gizli olarak takılıyolar ama varlar. İnsanları hor görmeyin

(0) (0)
Bienvenido 03.09.2019 12:37

Allah aşkına bu tipler nerede var? Koray gibi bi tip daha önce nerde gördünüz? Gerçek hayatta bu kadar karikatürize edilmiş insan bulamazsınız. Bizim saçma Türk dizilerinde direkt olarak gay bi karakter ekleyemedikleri için böyle yumuşatarak koyuyolar. Yoksa hiç bi yerde Kerimcan Durmaz gibi birini göremezsiniz. O bile çok fazla ünlü olduğu için böyle takılıyo

(0) (0)
erkansmyrna 03.09.2019 12:39

Bu listeye Burhan Altıntop nasıl girdi ya? Burhan Altıntop adamın dibidir. Tokat'ın tezenesidir. Aşırı kibar ve düşünceli bir insan olduğu için hemen yapıştırmışsınız gay damgasını. Burhan Altıntop kırmızı çizgimizdir

(0) (0)
aslanco 03.09.2019 12:41

Yalnız Avlu dizisindeki Bade karakteri nasıl bişey öyle ya. Gece görsem altıma yaparım. Tam o tipe uygun bi oyuncu bulmuşlar. Tebrikler cast ekibine

(0) (0)
SkyAsteR 03.09.2019 12:44

kimler netfilixte eşcinselliği körüklüyorsa bir dönem türkiyedeki yapımcıları da fonladılar ama türk halkı bu oyuna gelmedi şimdilik.

(0) (0)
aliselvi61 04.02.2020 15:48

diyanet keşke bu tür senaryoları da doğrudan biraz eleştirse, toplum eşcinsel yapmaya yemin etmiş gibi bu senaristler ve yapımcılar. elbette tv yöneticileri de sudan çıkmış ak kaşık değil bu konuda.

(0) (0)
halimsel 27.04.2020 14:05

escinseller var ve siz bunu kabul edeceksiniz.televizyondaki tecavuze,kadına siddete,catısma sahnelerine ses cıkarmayan insanlar escinsellere dadanmıs.umarım cok cok daha fazla yer alır lgbt bireyleri televizyonda ve siz de biraz da kudurursunuz.yallah arabistan'a!

(0) (0)
hestiaros 28.06.2020 00:26

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol