Sait Faik'in insan ruhuna dokunan bir dolu öyküsünden sadece biri. Vesikalı Yarim filmi bu hikayeden mi ilham aldı bilmiyorum ama ikisi arasında bayağı benzerlikler var. Okurken aklıma hep filmden kareler geldi.

Safa Önal tarafından kaleme alınan vesikalı yarim filminin senaryosunun kaynak hikayesi. asıl hikayede bayram (filmde halil) karakterinin aksine külhanbeyi gibi giyinen ve davranan biriyken, senaryoda safa önal müdahale ediyor ve halil'i semtinden çıkmayan, içkili mekanların acemisi, evinde, işinde gücünde bir karaktere büründürüyor. işte bu değişiklik "bana göre" filmi kült bir film yapmak yolunda ilk doğru adım oluyor.

 

(0) (0)
100 numarali adam 10.10.2021 18:40

filmin senaryosu ve diyalogları Safa Önal’a aittir. Önal, filmin senaryo süreciyle ilgili şunları söyler: “(Lütfi Akad) Ben bir film yapacağım, seni istiyorum, dedi. İyi. Türkan Şoray ve İzzet Günay’la çalışacağım, dedi. Evet, dedim. Nasıl bir şey istiyorsunuz? Bir Marlon Brando filmi gördüm, dedi. Atını çaldılar Marlon’un, gitti, aradı, taradı, atını buldu, getirdi dedi. Yazılıdır. Evet dedim ben. Bu dedi. Efendim? Bu. Ne kadar zamanda bir şey hazırlarsın? Ben laf edemedim. Ne kadar zamanda, atını çaldılar, Türkan Şoray aradı, buldu, geri döndü… Omuzları biraz inmiş bir Safa Önal çıktı oradan.(…) Ertesi gün okumaya başladım yeniden. Elime Sait Faik’in ‘Menekşeli Vadi’ adlı hikâyesi geçti. Zırnık almamışımdır. Bir bostan lafı vardır orada. Bostancıdır herif. Sonra çünkü TRT çekti. Sait Faik’i hortlattılar. Ben buradan yola çıksam, bu adam manav olsa, bir de bunun bostanı olsa… İki üç gün sonra toparlandım, bir sinopsis yazdım. Lütfi ağabey sinopsisi okumadı. Benim yazdığım tretmandır doğrudan doğruya, sinopsis değil. Filmin yapımcısı Şeref Gür ile birlikte Türkan Hanım’dan randevu almışlar. Türkan Hanım’ın evine gittik. Oturduk, orada da okuduk. Henüz otuz üçüncü sahnedeydim. Türkan Hanım ağlaya ağlaya kalktı. Alt kattaki tuvalete gitti. Sonra geldi. Ben bu işte varım, dedi. Ertesi gün senaryoyu yazmaya başladım. Bitirmem bir ay sürmedi.”
(0) (0)
ulashovski 10.10.2021 18:40

Filmin başrol oyuncularından Türkan Şoray bu durumu daha sonra şöyle aktarır: “Filmin senaryosunu sevgili Safa Önal yazdı. Safa Bey senaryoyu okumak için eve geldi ve senaryoyu okumaya başladı. İnanın son sayfalara kadar zor dayandım. Hıçkırıklar boğazıma kadar düğümlendi. İmkânsız aşk bu kadar mı güzel anlatılır. İnanılmaz bir senaryo yazmış.”
(0) (0)
PriveT 10.10.2021 18:40

Rumuz:
veya
Üyeliğin ile yazmak için giriş yap veya kayıt ol